Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten skenar – ingen vet varför

Hemtjänsten sväller, ja i alla fall sväller stadens utgiftskonto för hemtjänst kraftigt. Och trots utredning finns inga enkla svar på varför.

Annons

Kommunstyrelsen gav i försomras nämnden för funktionshindrade och äldrenämnden i uppdrag att ta reda på vad ökningen beror på. Nu är äldrenämndens utredning klar och pekar på flera aspekter som bidrar till kostnadsökningen:

Fler får hemtjänst på grund av åldersstrukturen i samhället. Samtidigt har hemtjänsttiden per person ökat, utan att utredaren funnit förklaring på varför.

Under första halvåret i år har kommunens handläggare beslutat att ge 24 procent mer hemtjänsttid jämfört med samma period förra året. Men all tid utförs inte. Den utförda hemtjänsttiden har ”bara” ökat med 14 procent.

När äldrenämnden godkände rapporten beslutade den också om sju åtgärder. Bland annat ska riktlinjerna om vad socialtjänstlagen (som reglerar hemtjänst) säger att nämnden ska ställa upp med förtydligas.

Dessutom kommer handläggarna att få anvisningar hur de förtydligade riktlinjerna ska användas i prak-tiken, i fördelningen av hemtjänsttimmar.

Riskerar detta att leda till mer restriktiva bedömningar?

– Det är onekligen ett trollerinummer som fordras. Alltså hur man får bättre styrning, så man inte beviljar för mycket tid, och å andra sidan bibehålla valfriheten – att kunderna får makten att fördela innehållet i sin hemtjänst, säger Bengt-Åke Nilsson (FP), ordförande i äldrenämnden.

En orsak till de ökade timmarna är enligt utredaren äldrenämndens höga ambitionsnivå. Som exempel ges att äldre kan bo hemma längre med stöd, att de kan lägga hemtjänsttid på sociala aktiviteter och promenader.

– En lägre ambitionsnivå för att minska hemtjänstkostnaderna tror jag inte någon politisk sida vill se, säger Bengt-Åke Nilsson.

Mer läsning

Annons