Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta frågor gav ljummen debatt

Sjuksköterskor protesterar mot låga löner och personalbrist leder till indragna vårdplatser. Dessutom är det valår. Men debatten i landstingsfullmäktige blev en ljum historia.

Annons
Även Moderatstyrda landsting som Uppsala har underskott. Denise Norström (S)

Vården går back med 145 miljoner. Det var som upplagt för en riktigt livfull debatt.

Men så värst hett blev det inte inför att den så kallade landstingsplanen skulle klubbas – det dokument som beskriver hur politikerna vill använda pengarna de närmaste åren.

Det är inga små summor det handlar om. 2014 får landstinget in 6,8 miljarder i skatter och statsbidrag: en summa som väntas stiga till 7,8 miljarder år 2017: planens sista år.

Sjukvården i Västmanland kostar allt mer och de styrande har inte lyckats tygla utvecklingen.

Västmanlands sjukhus, primärvården, psykiatrin och habiliteringen beräknas göra ett underskott på 147 miljoner kronor i år.

– Vi är bekymrade, sade oppositionsrådet Tomas Högström (M).

Landstingsrådet Denise Norström (S) påminde om att kostnaderna började stiga redan 2009, året innan de rödgröna tog över och då Alliansen styrde.

Tomas Högström sade inte emot:

– Det är ett problem oavsett styre, men nu har ni haft fyra år på er och samtidigt har ni dragit ner antalet vårdplatser i en omfattning vi inte sett tidigare, sade han.

Denise Norström lade skulden delvis på regeringen eftersom statens bidrag till landstinget minskat. Något som inte bara drabbar Landstinget Västmanland.

– Även Moderatstyrda landsting som Uppsala har underskott, sade hon.

I landstingsplanen listar de rödgröna sina planerade åtgärder de kommande åren för att få bukt med ekonomin.

Alliansen tyckte att deras eget motförslag (som VLT berättade om 30 maj) innehöll fler konkreta lösningar och idéer.

Landstingsrådet Juha Rundgren (V) kontrade:

– Vårt förslag är kliniskt rent från valfläsk. Kraften finns i kontinuitet och uthållighet.

Inte heller från talar- stolen spreds det något valfläsk och inte heller hördes några tuffa ordväxlingar om sjuksköterskebrist, indragna vårdplatser eller underskott.

Allianspolitiker nämnde sin extra lönepott på 22 miljoner några gånger och fick till svar att de rödgröna tycker att lönerna ska diskuteras med facken.

Mer än så hettade det inte till, trots att det är val om tre månader.

Snart var det mer detaljdiskussion än debatt och den handlade om allt från kollektivtrafik och hemsjukvård till laddstolpar till elbilar och publikmängden på teatern och andra kulturevenemang.

Sedan klubbades planen.

Mer läsning

Annons