Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta butiken med app

Mellan 2008 och 2010 växte gårdsbutikerna upp som svampar ur jorden.

Annons
Syltat. Tomas Reimert frestar med syltade och inlagda grönsaker från Gotland. Senare samma dag fylls butikshyllan på, eftersom Gutös delikatesser är efterfrågade.Foto: margareta andersson

Nu har antalet stabiliserats på 782 stycken och omkring dussinet i Västmanland. För att hitta till gårdsbutiker och mathantverkare har två nya appar skapats.

När Sundbyholms kött och fisk såg att de började få många stamkunder från Västerås med omnejd öppnade företaget 2007 en delikatessfilial på Brunnby gård.

Där, i en liten lada som tidigare inrymt bland annat ett snickeri, erbjuds nu samma breda sortiment som i den mycket större Eskilstunabutiken. I båda handlar man direkt av producenten, slipper alltså grossistledet.

I butiken på Brunnby styr Tomas Reimerth, hans fru och ytterligare en medarbetare. Telefonen ringer i ett. Det är kräfttider och snart kommer varubilen från Eskilstuna med 100 kilo färska Vätternkräftor för 339 kronor kilot. Trots att butiken ännu inte öppnat denna torsdag droppar det in kunder som lagt märke till att dörren står på vid gavel.

– Särskilt inför storhelger brukar vi ha fullt i butiken, men förra helgen hade jag ändå omkring 200 betalande kunder, säger Tomas.

All hantering, som styckning, kräftkok och rökning, sker på Hammartorps gård utanför Eskilstuna. Det mesta är närproducerat.

– En av affärsidéerna är att här ska du kunna hitta mycket av det som inte finns på Ica, säger Tomas Reimerth.

Hur ser den typiska stamkunden ut?

– Ett något äldre par. Jag känner igen många som kommer hit och det är roligt att möta kunden och småprata lite samtidigt som de får provsmaka. Jag tror detta är roligare än att sitta i kassan i ett stimmigt snabbköp, säger Tomas Reimerth.

Glada laxar. Lena Skure och barnbarnet Fanny Schartau har laddat upp med olika laxar i gårdbutiken till ett senare kalas med många gäster.

Appen hittar rätt

Nu finns en app som hjälper till att hitta rätt till Sveriges gårdsbutiker. Den heter Gårdsbutiker 2012 och finns tillgänglig för androidtelefoner, snart även för iphone. Den finns på www.oddapp.se/appar/

Med appen Mathantverk kan du planera din egen matresa och söka producenter nära dig. Appen finns för iphone och android.

Annons