Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för cykeltjuvarna

Vårens varma vindar har börjat blåsa. Men pass upp så du inte blir blåst på din cykel.

Annons

Våren och sommaren är cykeltjuvarnas högsäsong.

Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att 70 procent av de 65 674 cyklar som anmäldes stulna i fjol knycktes just under våren och sommaren. I Västerås ser trenden likadan ut.

– Det är mellan april och september som det stjäls mest cyklar. När snön försvunnit tar människor fram sina cyklar och ju fler det finns ute desto fler stjäls. Det är tillfället som gör tjuven många gånger, säger Johanna von Wowern på polisen i Västmanland.

Snart är det dags för majbrasor och valborgsmässofirande. Men högtiden firas även av de med en fäbless för att komma över andras hojar.

– Vi har sett att det är i samband med helger och större evenemang som exempelvis Valborg det stjäls många cyklar, berättar Johanna von Wowern.

Enligt Brottsförebyggande rådet minskar dock det totala antalet cyklar som stjäls varje år i Sverige. En förklaring kan vara att den hederliga damtrallan numera har bytts ut mot mer kostsamma tvåhjulingar.

– Många har dyrare cyklar i dag och jag tror att människor är mer medvetna om att en cykel är något stöldbegärligt, säger Johanna von Wowern på polisen.

Hur skyddar man sin cykel från stöld?

– Sunt förnuft och ordentliga lås. Sedan gäller det att låsa fast sin cykel i bland annat cykelställ på väl upplysta platser. Då blir det svårare för tjuven. Och ha ett lås runt ramen är bra. Annars kanske det bara blir ett hjul kvar.

Annons