Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon känner sig bakfull av pollenchocken

Snörvel och rinnande ögon. Pollensäsongen har anlänt med besked och just nu är halterna av björkpollen extra höga. På stans apotek ökar efterfrågan på allergimediciner varje dag.

Annons
Jobbiga veckor. För björkpollenallergikern Heidi-Maria Wallinder är det svårt att njuta av de varma vårdagarna.

Västeråsaren Heidi-Maria Wallinder är en av alla pollenallergiker. Hon lider sedan tonåren av björkallergi och tycker att årets pollensäsong är särskilt jobbig.

– Förra året kände jag inte så mycket. Men i år – man känner sig bakfull, blir mer irriterad och det kliar över hela kroppen, säger hon och skrattar.

För Heidi-Maria krävs det inte mycket för att hon ska bli dålig.

– Det räcker med att man städat huset och öppnar dörren. Då måste man städa igen. I helgen stängde jag hela huset, säger hon.

Att Heidi-Maria varit sämre än vanligt den här våren är inte så konstigt. Enligt pollenrapporten.se, som drivs av Naturhistoriska riks- museet i Stockholm, är risken för höga halter björkpollen just nu mycket stor i nästan hela landet.

I veckan kunde vi läsa rapporter om det näst högst uppmätta björkpollenvärdet i luften på 20 år i Göteborg – över 9 000 björkpollen per kvadratmeter luft.

Pollen kan spridas med luften, men också genom fjärilar, bin och andra insekter och djur.

Björkpollensäsongen förväntas pågå i tre veckor. På Apotek Hjärtat i Gallerian i Västerås har butikschef Malin Forslund märkt av att pollensäsongen dragit i gång.

– I tisdags var det väldigt många kunder som köpte allergimedicin och vi har haft mycket rådgivning om allergi. Det verkar som om det är fler och fler som är allergiska, säger hon och menar på att många är lite dåliga på att förbereda sig.

Heidi-Maria är en av dem.

– Man är som vanligt ute i sista minuten, säger hon.

I övrigt innebär pollensäsongen många begränsningar för Heidi-Maria. Att gå ut är svårt och att motionera ännu svårare. Tråkigt, tycker hon, när det är vår och fint väder.

Värst av allt är de rinnande ögonen.

– Det kliar hela tiden säger hon.

För den som redan känner av sin björkallergi har Heidi-Maria några tips.

– Ta dina mediciner och peta inte i ögonen. Häng heller inte ut dina sängkläder på vädring och undvik att leka med pälsdjur. I pälsen sitter ofta massvis med pollen, säger hon.

Malin Forslund på Apoteket hjärtat rekommenderar den som känner sig allergisk för första gången att ta kontakt med vården.

– Det finns så många olika sorters pollen. Med ett enkelt blodprov kan man kolla vilket pollen man är känslig mot. Då vet man inför nästa säsong vilken medicin man ska ha.

Börja tidigt. Det är viktigt att ta medicinen i tid.

Mer läsning

Annons