Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot och våld på missbruksboende

Personalen på Tallbackens missbruksboende är utsatta för hot och våld. Det görs heller ingen riskbedömning över de boendes farlighet. Det anser fackförbundet kommunal, som nu anmäler Västerås stad till Arbetsmiljöinspektionen.

Annons
Stressigt arbete. Personalen på Tallbacken känner sig inte säkra och anser sig för underbemannade för att ta hand om missbrukarna på boendet. Foto: kenneth hudd

När VLT når fackföreningen Kommunals huvudskyddsombud Andreas Johansson ska han just skicka in en anmälan om arbetsförhållandena på Tallbacken.

– Jag talade med personalen redan före jul. Nu skickar jag in en anmälan. Sedan får Arbetsmiljöinspektionen bedöma om de vill komma ut och se verksamheten.

Enhetschefen Gudrun Karlsson har redan besvarat kritiken i ett brev till kommunal, där hon bland annat säger att förhållandena på Tallbacken inte är värre än andra liknande missbruksboende och är förvånad över kritiken.

– Vi erbjuder människor tak över huvudet, även om de har missbruk. Då kan det bli stökigt, men det är ingenting som är utmärkande för just Tallbacken. Vi jobbar med att ge både de boende och personalen trygghet, sa Gudrun Karlsson.

Huvudskyddsombudet Andreas Johansson anser inte att arbetsförhållandena på Tallbacken kan godkännas, även om de inte är värre än på andra liknande boenden.

– Det spelar ingen roll. Om personalen mår dåligt måste man göra något för att de ska må bättre. Men det är inte min sak att säga om det beror på att de har låg personalstyrka, som personalen anser, eller något annat.

Personalen på Tallbacken har avböjt att uttala sig.

Annons