Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad till livet för att han är otrogen islam

Basil Majrad fruktar för sitt liv. Han är hotad och har blivit knivattackerad av en man som säger att Basil är otrogen mot islam för att han förespråkar samverkan mellan männniskor oavsett religion.

Annons
Basil Majrad, ordförande i Yaman Al Said Islamisk förening, har hotats och knivattackerats för att han förespråkar samspel mellan alla religioner. Här tillsammans med föreningens sekreterare Farid Naji.

Basil Majrad tar av sig sin jacka. Under den bär han en skyddsväst. Den är alltid på numera sedan han blev attackerad med kniv vid sin kiosk i Skultuna den 20 februari. Tre maskerade män attackerade honom och det blev bråk. Basil blev knivhuggen i armen men inte allvarligt.

Händelsen är polisanmäld men förundersökningen nerlagd på grund av att polisen inte har någon misstänkt.

Men enligt Basil är det en man från Stockholm som vill åt honom. Basil är ordförande för den islamiska föreningen Yaman Al Said på Viksäng i Västerås och som denna förespråkar han ett samarbete mellan människor, oavsett religion. Han håller öppet hus i föreningens moské på Viksäng och han besöker själv gärna den kristna kyrkan.

– Kyrkan och moskén är båda Guds hem. Jag försöker lära människor att gå i fred. Vi ska lyssna och hjälpa varandra oavsett religion. Men den som försöker attackera mig gillar inte det jag säger, han vill att folk ska leva som fiender.

I fredags, den 14 mars, fick han ta emot hot per telefon. Mannen som ringde, som är samma man som Basil håller som ansvarig för knivattacken, hade först frågat efter Basil i moskén och även ringt på hemma hos honom men Basils fru hade inte öppnat.

– Jag försökte säga till honom att vi bor i Sverige, jag är svensk, att man kan inte göra så här här. Men han sa att det här är mellan dig och mig och att det här är större än Sverige. Han sa att han ska rena mig, att jag inte får leva. Han kallar mig för infidel (otrogen i religiösa sammanhang, reds anmärkning), säger Basil Majrad.

Basil tar hoten på största allvar. Han blev attackerad redan den 11 januari, en händelse som inte är polisanmäld men som ska ha skett utanför hans hem på Viksäng.

Då kom han undan tack vare en granne som såg och skrek från sin balkong.

Basils tre barn har inte varit på dagis på två månader. Frun vill inte gå ut, rädd för att något ska hända. Basil har svårt att jobba och svårt att sova. Rädslan är ständigt närvarande.

I veckan lämnades ett brev till polisen där föreningen som Basil är ordförande för, ber polisen att skydda honom.

– Jag behöver hjälp, säger Basil.

Per Ågren, operativ chef för polisen i Västmanland, vill inte kommentera Basil Majrads fall.

– Det är ett uppmärksammat ärende och vi jobbar med det, säger han.

Men han säger generellt att i den här typen av ärenden görs en bedömning av ärendet där det gås igenom vilka skyddsbehov som finns.

Att förundersökningen lagts ner gällande knivattacken i februari är inte hugget i sten.

– Ett ärende som är nerlagt är inte längre bort än att det kan plockas upp igen. Om nya saker inträffar.

Mer läsning

Annons