Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten friar från mordbrand

Även Svea hovrätt friar den 28-årige man som åtalats för att ha anlagt en brand i en villa i Svanå den 7 augusti 2011.

Annons
Villan var övertänd när polis och brandkår kom till platsen.

28-åringen friades i oktober 2011 av Västmanlands tingsrätt som var enig i sin dom.

Hovrätten var inte helt enig – en av nämndemännen ansåg att 28-åringen borde dömas som skyldig till mordbrand, men överröstades av sin nämndemannakollega och de tre juristdomarna.

Tidigt på söndagsmorgonen den 7 augusti 2011 kom larmet till räddningstjänsten – en stor villa i Svanå utanför Skultuna stod i brand. Trots en snabb insats gick huset inte att rädda och den herrgårdsliknande nästan 500 kvadratmeter stora villan totalförstördes med alla inventarier. Ingen människa skadades.

Polisens misstankar fokuserades på 28-åringen och han häktades och åtalades för att ha anlagt branden. Enligt åklagaren var han den ende som haft motiv, tillfälle och möjlighet att ha begått brottet.

Vid rättegångens slut släpptes han dock på fri fot – en fingervisning om att tingsrätten inte fann bevisningen tillräcklig.

I den friande domen ansåg tingsrätten att de indicier som fanns inte räckte, och att tiden mellan det att 28-åringen lämnat platsen för branden till dess att branden upptäcktes är så stor att det fanns utrymme för annan att ha anlagt branden.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt som nu alltså fastställer tingsrättens dom.

Hovrätten skriver att den håller med tingsrättens bedömningar, att det finns utrymme för att branden börjat på annat sätt än det åklagaren påstått, och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 28-åringen vållat branden.

Annons