Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hugg med kniv var inte mordförsök

Tingsrätten dömde den i dag 53-åriga Västeråskvinnan till sju års fängelse för mordförsök på sin sambo. Hovrätten anser att det var grov misshandel – och sänker straffet till skyddstillsyn.

Annons

Det var den 5 september förra året som kvinnan ringde SOS Alarm och sade ”Ja, jag har hållit på och huggit ihjäl en snubbe med kniv, så är det”. Polis och ambulans larmades till kvinnans bostad i Västerås och fann kvinnan samt kvinnans ex-sambo som blivit knivhuggen. Det visade sig senare att skadorna var lindriga.

Kvinnan och mannen, som tidigare var sambos, hade blivit oense och det hade slutat med att kvinnan utdelade flera ytliga hugg.

Västmanlands tingsrätt ansåg i en dom i november att det var fråga om mordförsök, att kvinnans tydliga uppsåt var att döda, och att bara tillfälligheter gjort att det inte slutade med mord. Domen överklagades.

Hovrätten fann att båda hade allvarliga missbruksproblem vid tillfället. Kvinnans agerande och uttalanden var inte sådana att hovrätten kunde fastslå avsikt att döda. Alltså var brottet inte mordförsök utan det i straffhänseende mindre allvarliga grov misshandel. Straffvärdet motsvarar ett och ett halvt års fängelse, men hovrätten finner att kvinnan är bättre hjälpt av skyddstillsyn med föreskrift om vård för såväl psykiska besvär som missbruksproblem.

Mer läsning

Annons