Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen har startat upprop mot Mimers försäljning av lägenheter

Många hyresgäster har vänt sig till Hyresgästföreningen, oroade över att Mimer ska sälja 749 lägenheter till det beryktade företaget D Carnegie.
Hyresgästföreningen har startat en namninsamling och vill att politikerna i kommunen stoppar affären.

Annons
En av fastigheterna som säljs på Puddelugnsgatan på Bäckby. Arkivbild: Jonas Bilberg

I måndags presenterade Mimer det företag som ska få lov att köpa 749 lägenheter på Bäckby och Skallberget, vilket fick Hyresgästföreningen Aros Gävle att se rött. Det utvalda företaget, D Carnegie, har nämligen en affärsidé som går ut på att renovera lägenheter i miljonprojekt, för att sedan höja hyrorna. Dessutom menar Hyresgästföreningen att företaget har en historia av bristande underhåll i sin verksamhet.

Läs också: Här är bolaget som köper över 700 av Mimers lägenheter

Nu har föreningen startat en namninsamling i protest mot affären. Kort efter att den startade hade redan 90 personer undertecknat.

Hyresgästföreningen understryker att affären inte är klar än och uppmanar politiker att säga nej när den tas upp i kommunfullmäktige.

"Det är anmärkningsvärt att Mimer framställer det som att affären redan är ett faktum, när det i själva verket är kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet. Inget är klart förrän fullmäktige sagt sitt", säger Johan Kretz, förhandlare hos Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle, i ett pressmeddelande.

Under en presskonferens på onsdagen den 20 december försvarade Mikael Källqvist, vd på Mimer, beslutet och sade att styrelsen hade varit enig. Carnegies vd Svein-Erik Lilleland fick också tillfälle att bemöta kritiken som Hyresgästföreningen har haft gentemot dem. Han avvisade uppgifterna om att företaget brast i underhåll.

Läs mer om presskonferensen här [+]: Mimer får 765 miljoner av Carnegie för bostadshusen – behöver pengarna för att utveckla Bäckby

Läs också[+]: Hyresgästföreningen varnar för skyhöga hyreshöjningar om Mimerlägenheterna säljs

Läs också: Mimer säljer fastigheter – berör 749 lägenheter

Mer läsning

Annons