Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea blir först med lånecyklar

Ikeavaruhuset på Erikslund blir det första i Sverige som lånar ut cyklar till sina kunder. ”Om danskarna kan så kan väl vi”, säger Freddy Johansson som är varuhuschef.

Annons
Miljövänlig frakt. Ikeas varuhuschefer Freddy Johansson och Madelene Andersson med lånecykel.

I Danmark har Ikeavaruhus haft lånecyklar ett tag men hur det har gått där vet inte Freddy Johansson. I Västerås kommer man att testa med fem flakcyklar.

– Det är förvånansvärt många kunder som inte har bil. Då kan cykeln vara ett hjälpmedel.

I första hand tror han att de som bor i närområdet kan vara intresserade av att låna cyklar för att transportera hem sina varor. Cykelturer till centrum är också tänkbara, menar han.

Flakcykeln är visserligen trögstyrd och svängradien är stor men de sju växlarna underlättar trampandet. Kunderna kan låna hjälm. Dessutom medföljer rejäla lås och regnskydd till flaket.

Större varor som sängar och soffor är förstås svåra att få med på cykeln. Däremot kan en mindre fåtölj eller en tv-bänk få plats, framhåller Freddy Johansson.

För att få låna måste kunden deponera en summa, troligen runt 500 kronor. Däremot ska det inte kosta något att låna cykeln.

Det är för övrigt samma system som för lån av släp till bilar. Släpen har funnits i många år och är flitigt använda, enligt Freddy Johansson.

– En man ville låna en cykel för att cykla ut med sina varor till bilen.

När ska Ikea börja sälja cyklar då?

– Det tror jag dröjer.

Annons