Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensa på gång i Västerås

Både den vanliga influensan och vinterkräksjukan kan bli värst under sportlovet

Annons

Den vanliga vårinfluensan med feber (avtyp A) har nu kommit till Västerås på allvar. Sjukdomen kan nå sin topp under sportlovet. Då väntas också antalet fall av vinterkräksjuka vara som allra flest.

Vårinfluensan ökar starkt i hela Sverige. Smittskyddsinstitutet för noggrann statistik över alla fall som rapporteras in till sjukvården, och kurvorna pekar just nu mycket brant uppåt. Detsamma gäller siffrorna för vinterkräksjuka.

– Toppen på den epidemikurva som vi förväntar oss räknar vi med kommer att ligga en bit in i mars, säger Jan Smedjegård, smittskyddsöverläkare i Västerås, och tilllägger att toppen i Västmanland mycket väl kan inträffa under sportlovet.

Men han poängterar att den bedömningen främst bygger på tidigare års erfarenheter. Det är svårt att veta i förväg hur dessa sjukdomar utvecklar sig. Det är också svårt att veta hur många som egentligen just nu är sjuka i influensa eller vinterkräksjuka i Västerås. Smittskyddsinstitutets och de enskilda landstingens uppgifter bygger på inrapporterade fall efter provtagning. Det är lång i från alla sjukdomsfall som rapporteras.

– Om smittspridningen som sådan kan vi inte säkert uttala oss. Om man själv blir liggande sjuk hemma, eller om barnen inte går till skolan, så sker det ju oftast ingen provtagning.

Vinterkräksjukan har ännu inte drabbat Västmanland särskilt hårt. Under denna vår har Västmanland hittills lägst inrapporterade fall av alla Sveriges landsting, i varje fall om man räknar fall per 100 000 invånare. Men så behöver det inte fortsätta.

Två sjukdomar

Influensa. Orsakas av virus inom familjen ortomyxovirus. Årets vårinfluensa (av typ A) är släkt med den gamla Hongkonginfluensan. Feber och muskelvärk.

Vinterkräksjuka. (Förr: maginfluensa.) Orsakas av virus från familjen calicivirus. Diarré och kräkningar.

Mer läsning

Annons