Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga homosexuella soldater hos frälsis i Västerås

Välkomnas homosexuella hos Frälsningarmén i Västerås? En naturlig undran efter Kalla Faktas avslöjande i helgen om kårledare inom FA som uttryckt att homosexualitet är en synd. VLT ringde upp den lokala kåren.

Annons

– Vi har ett väldigt tydligt ”mission statement” att Frälsningsarmén möter alla människor utan åtskillnad, framhåller Peter Jonasson, kårledare i Västerås sedan tre år tillbaka.

Så länge det handlar om att söka hjälp eller bli medlem. Vill du bli frälsningssoldat är det tvärstopp om du lever som homosexuell.

Enligt Peter Jonasson är det ett av flera olika kriterier Frälsningsarmén tittar på om någon vill bli soldat. Bland annat måste du avhålla dig från alkohol, tobak, vanebildande droger (ej receptföreskrivna läkemedel), spel om pengar, pornografi, ockultism och annat som kan förslava kropp och själ, räknar Jonasson upp och tillägger:

– Och så värnar vi familjelivet och äktenskapets okränkbarhet. Det är ingen sensation att vi ser äktenskapet som något mellan man och kvinna.

Många anser att det är en förlegad syn på äktenskapet?

– Inte många. Vi är sex miljarder på jorden och i förhållande till det är det en liten del som tycker så.

Länder som Sverige ser många som modiga föregångare?

– Jag ser det som undantag, inte föregångare.

För att visa på Frälsningarméns öppenhet för alla påpekar Peter Jonasson att man hade flera missbrukare vid söndagens gudstjänst.

Men missbruk är ju en sjukdom. Jämför du det med homosexualitet?

– Alltså, nej ... Men de tillhör de många livsstilskriterier som vi inte accepterar om du ska bli soldat.

– Nu är det så att vi står upp för vissa grundläggande värderingar och det finns säkert de som tycker vi är både föråldrade och naiva, men det här är de krav vi har.

Peter Jonasson har varit Frälsningsofficer i 19 år och har under de åren inte hört eller upplevt att någon skulle vilja ändra på reglerna.

Mer läsning

Annons