Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nattispengar till Västerås

Kommunernas nattis får statliga pengar. Men Västerås får troligen inte ta del av den satsningen.

Annons

Så kallade nattis, förskolor på natten, har börjat bli populära bland föräldrar som jobbar på obekväma arbetstider. I Västerås finns Nattugglan, dit föräldrar kan lämna sina barn om de jobbar natt. Runt 60 barn är inskrivna redan nu.

Nu skjuter regeringen in 108,5 miljoner kronor till barnomsorg på natten under perioden 2013-2016. Men det är inte säkert att de kommer Västerås kommun till dels.

– Ja, det är frågan om vi får pengar, eftersom vi redan har en nattverksamhet. Det finns det ju de kommuner som inte har, säger Katarina Lindh, strateg på förskoleverksamheten i Västerås.

Om Västerås får mer pengar så handlar det inte om några stora summor. Tanken är att kommunerna årligen ska få 150 000 kronor. Västerås förskolor har en budget på 760 miljoner kronor.

– De pengarna kommer inte att revolutionera världen, säger Anders Teljebäck (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Anders Teljebäck menar att det är svårt att starta något nytt nattis med så lite resurser.

Det har höjts röster om att nya former av nattis borde möjliggöras. Moderaterna lade i senaste kommunfullmäktige fram en motion som skulle det göra det möjligt för föräldrar att ha barnomsorg på natten i sitt eget hem. Den motionen avslogs av de rödgröna som menade att det skulle kunna bli för kostsamt och äventyra den befintliga verksamheten på Nattugglan.

Leonard Barratt-Due Goldberg

Mer läsning

Annons