Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen båtlinje till Ängsö men väl en ny busslinje till sommaren

Förslaget att starta en båtlinje till Ängsö i sommar visade sig för allt för dyrt. I stället drar en busslinje i gång på nytt, ända till Långholmens brygga.

Annons

Ängsö slott.

Som VLT berättat tidigare ville tekniska nämnden starta upp kollektivtrafik igen till Ängsö, något som inte har funnits på många år. För tio år ­sedan gick det bara buss två dagar i veckan.

I fjol började tekniska kontoret utreda möjligheterna till en båtlinje. Det talades om flera stopp på vägen, bland annat Gäddeholm och Frösåker. Man ­tittade även på att angöra fler öar som Ridön, Almö-Lindö och Skåpholmen.

Man räknade med tre båtturer om dagen under sommaren. Varje tur skulle ta minst en timme.

Nu har tekniska nämnden satt ned foten, det blir ingen båtlinje. Man ska inte ens ta in anbud, enligt Ulf Jansson (C) som är nämndens vice ordförande:

– Det blir mer än dubbelt så dyrt som buss. En konsult har tittat på det så vi vet ungefär vad det skulle kosta.

En enig nämnd har därför beslutat om en ny busslinje under sommarlovet. Den ska köras av VL under två år innan trafiken utvärderas.

– Det blir fyra turer om dagen. Man får byta i Irsta. Fler får nytta av bussen.

Bussen kommer att gå ända till Långholmens brygga.

– Efter slottet finns islandshästar och fiskarservering.

Föreningen Ängsövägen, med bland annat Kungsbyn, Västerås camping Ängsö, Engsö slott och Ängsö golfklubb, kommer att stå för 15 procent av kostnaden för busslinjen, förklarar Ulf Jansson.

Läs även:

Båt- och busstrafik till Ängsö utreds

Siktar på tre turer om dagen till Ängsö i sommar

Ängsös många företagare trivs i idyllen

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons