Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen städade – ändå var det rent

Under helgen städade Västerås stad inte delar av centrum. Men trots det var det inte mycket skräp på marken.

Annons

I veckan ordnas de nationella Skräpplockardagarna i Sverige av stiftelsen Håll Sverige Rent. I Västerås har drygt 9200 personer anmält att de kommer att plocka skräp under veckan.

För att uppmärksamma västeråsarna problemet med nedskräpning städades inte vissa delar av centrum under helgen. Även under tisdag till torsdag minskas städningen drastiskt i de centrala delarna.

Västerås stad vill visa hur mycket skräp det kastas på marken i stället för i någon av de 225 papperskorgarna som finns innanför cityringen.

VLT gav sig ut på en rundtur i centrum i går. Utanför några krogar såg vi ett par glasflaskor, cigarettpaket och många cigarettfimpar. Men det var inga mängder av skräp och om man inte visste om att delar av centrum var ostädat skulle man inte ha trott det.

På Bondtorget fanns en ölburk och flera plastglas. Intill Punkt på Stora gatan fanns en plastpåse, ett cigarettpaket och ett par plastmuggar.

Västeråsarna Linda Westman och Christoffer Hult var i centrum i går.

– Jag tycker att det ser ganska rent ut. Jag har inte tänkt på att det skulle vara skräpigt, sa Linda Westman.

För att föregå med gott exempel ska politiker och tjänstemän plocka skräp i centrala Västerås i dag. På onsdag sopar handlare trottoaren längs Vasagatan.

En lag som infördes i juli 2011 innebär att den som kastar skräp som papper eller glas på marken kan få böta 800 kronor.

Mer läsning

Annons