Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vet om ordningsregler följs

Hur efterlevs de lokala ordningsföreskrifterna i kommunen? Ingen vet. Västerås Stad följer inte upp efterlevnaden av föreskrifterna. Detta framgår av en rapport av stadens revisorer.

Annons
Nyårsfirande, Östermälarstrand. Polisen ska hålla efter fyrverkerierna i Västerås så att de sker på ett korrekt vis och följer kommunens ordningsregler.

Enligt lagen har kommunerna rätt att utfärda lokala föreskrifter för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Det kan handla om var det är tillåtet att bada, dricka alkohol och när man får smälla fyrverkerier.

En granskning som Västerås stads revisorer gjort visar att det inte sker någon uppföljning av hur de lokala reglerna efterlevs. Lagen säger dock inget om att uppföljning av efterlevnaden måste ske. Det är polisen som tillämpar föreskrifterna och utfärdar böter, och kommunen har inte rätt att ställa krav på hur polisen tillämpar reglerna.

Av rapporten framgår att Västerås Stad i stället fokuserar på att följa upp ordningen i staden avseende aktuella problem. Samarbetet och kontakten med polisen uppges vara god.

I rapporten kritiseras Västerås Stad för att informationen till allmänheten om reglerna är bristfällig, och uppmanas att förtydliga informationen på internet.

Under 1 juli 2012–31 juli 2013 utfärdades totalt 98 ordningsböter i Västerås, varav 63 fall rörde offentlig urinering.

De lokala ordningsföreskrifterna finns att läsa på Västerås Stads hemsida, www.vasteras.se, under fliken Politik Demokrati–Författningssamling.

Mer läsning

Annons