Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget svar på kritik

De ansvariga för Fatburens äldreboende vill inte svara på kritiken från Inspektionen för vård och omsorg som VLT skrivit om.

Annons

Inspektionen är bland annat kritisk till att avdelningsdörrarna på äldreboendet är låsta och anser att bemanningen på två personer nattetid inte kan säkerställa att enskilda kan få hjälp utan dröjsmål. Enligt socialtjänstlagen får man inte låsa avdelningsdörrar i syfte att hindra någon från att röra sig fritt.

Lisa Sandberg, enhetschef på Fatburen, vill inte svara på några frågor om kritiken, utan hänvisar till Lotta Tronét, verksamhetschef för äldreomsorgen hos Västerås stad. Hon anser att kritiken från IVO rörande att dörrarna är låsta är en tolkningsfråga.

– Det de kritiserar är bemanningen. Dörrarna har en kodläsare på insidan. På den koddosan sitter numret. Det går att ta sig ut, säger Lotta Tronét.

Anser du att bemanningen är tillräcklig?

– Den är i linje med vårduppdraget och den nationella nivån.

Men tycker du som verksamhetschef att bemanningen med två personer nattetid är tillräcklig?

– Den är i linje med vårduppdraget och den nationella nivån. Någon mer kommentar ger jag inte.

Däremot välkomnar hon IVOs fortsatta utredning.

Från fackförbundet Kommunal ser man allvarligt på situationen.

– Det är inte rimligt att nattpersonalen består av två personer när man har 48 lägenheter på Fatburen. Men det här är tyvärr ingenting ovanligt, så här ser det ut runt om i Sverige och det som krävs är mer pengar så att man kan anställa fler, säger Nicklas Gustafsson, ordförande för sektionen för vård och omsorg.

Mer läsning

Annons