Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte billigare och få nya jobb

När krogmomsen halverades skulle fler få jobb och luncherna bli billigare. Men den stora succén uteblev.

Annons
Nöjd. När momsen sänktes för krogar kunde restaurangen Å börja serverera lunch och anställa fler. ”Momssänkningen gjorde det hela hållbart”, säger Mathias Fredriksson på Å.er groth

Sänkningen av restaurangmomsen ser ut att ha gett viss effekt, i alla fall om man tittar på Arbetsförmedlingens siffror.

I Västerås anmäldes 362 nya jobb inom restaurangbranschen till Arbetsförmedlingen under årets första sex månader. Det kan jämföras med 256 nyanmälda jobb under samma period 2011. Det är främst jobbannonser för kockar och kokerskor som ökat.

Men enligt Hotell- och restaurangfacket säger de siffrorna ingenting.

– Så där ser det ut för att det är många fler som söker efter bidragsanställningar och utländsk arbetskraft. Vi skulle jubla om det fanns så många nyanställningar på riktigt, säger Zlejko Klemse, fackets ombudsman i Mälardalen.

Trots att uppsägningarna minskat i Mälardalsregionen anser facket att skattelättnaden är en misslyckad åtgärd, då de varken ser skymten av nyanställningar eller sänkta lunchpriser.

Och kritiken kommer från flera håll.

Finanspolitiska rådet, vars uppgift är att granska rege-ringens finanspolitik, menar att effekterna av den sänkta krogmomsen var överskattade.

Samtidigt visar Konjunkturinstitutets senaste rapport att bara en tredjedel av momssänkningen slagit igenom. Priserna har bara sänkts med 3 procent, ett fullt genomslag hade sänkt priserna med 10 procent.

Restaurangägarna branschorganisation Visita menar dock att det totala genomslaget kommer synas – på sikt.

– Det är inte så att priserna går ner över en natt, säger Björn Lundell, presskontakt på Visita.

Syftet: Minska arbetslösheten

Restaurangmomsen halverades i januari från 25 till 12 procent. Regeringen menar att det var en viktig åtgärd för att minska arbetslösheten bland unga.

Skattelättnaden, som kostade staten drygt 5 miljarder kronor, ska få restaurangerna att sänka priserna för att stimulera uteätandet. Därigenom ska fler restaurangjobb skapas.

Mer läsning

Annons