Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investerare förlorar miljoner i konkurs

Nu står det klart – investerare i det konkursade fondbolaget Obol, däribland flera västeråsare – får bara tillbaka drygt 8 procent av sin fordran.

Annons

Det innebär bland annat att en privatperson i Västerås får 166 000 kronor i utdelning efter konkursen – på en fordran om drygt 2 miljoner. Ungefär samma summa – en utdelning på under 200 000 på en fordran omfattande mer än 2 miljoner kronor – får ett Västeråsbaserat företag.

Fondbolaget Obols omtalade konkurs 2008 innebar att en mängd företag, idrottsföreningar och privatpersoner förlorade mångmiljonbelopp. Flera kända idrottsföreningar och då kända idrottsmän, främst i Norrbotten, drabbades, men också privatpersoner utan idrottsanknytning.

Obol, baserat på Brittiska Jungfruöarna, sysslade med pensionsförvaltning och företaget gick in i stora sponsoravtal med flera föreningar på elitnivå. Men bubblan sprack. Ekobrottsmyndigheten undersöker misstänkt grovt bedrägeri begånget av de ansvariga för Obol, som dock inte gått att nå.

Konkursförvaltaren har efter lång kamp lyckats få ut 11 miljoner av de flera hundra miljoner kronor Obol tros ha förvaltat, de 11 miljoner- na var deponerade hos länsstyrelsen i Stockholm. De pengarna gör att prioriterade fordringsägare får en utdelning motsvarande 8,25 procent av sitt investerade kapital. De övriga 91,75 procenten är borta.

Mer läsning

Annons