Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israpport: Skridskoåkning på något skrovliga banor på Mälaren

Mälarisen är i stort sett oförändrad sedan förra veckan men skiftningar i temperaturer sätter sina spår, enligt VLT:s israpportörer. Skridskoåkare bör ge sig ut på banorna tidigt på dagarna innan ytan mjuknar.

Annons

Föreningen Västerås ideella plogare har visserligen avslutat sin säsong på Västeråsfjärden men det går fortfarande att åka skridskor på deras bana. Det är en del ojämnheter och ett mycket tunt snölager ovanpå.

Skridskobanan i Hässlösundet har däremot sopats efter snöfallet i måndags. Israpportören Bengt Andersson tog en tur i sundet på förmiddagen på onsdagen:

– Banan är riktigt bra för skridskor, en del ojämnheter. Ytan kan komma att mjukna om det blir varmt, eventuellt smältvatten kan komma att bilda överis. 

Ulla Karmakar var också i Hässlösundet – i strålande solsken mitt på onsdagen.

– Det är toppen här, lite knaggligt på banan men den är bättre än på andra sidan bron.

Hon brukar åka spark och som vanligt hade hon sällskap av Angus, sin elvaåriga hund.

– Han vill inte sitta på sparken, han tycker om att springa bredvid.

Så här på vårkanten brukar Ulla Karmakar ge sig ut tidigt på dagen innan isytan mjuknar.

– Det är mycket sprickor. Då är det bättre med spark än med skridskor.

Färden gick till bryggan på Södra Björnön.

– Vi hade ingen picknick med oss i dag, det grämer mig.

De underbara vyerna solkades dock av två omkullvälta soptunnor med sopor som fallit ur, bredvid det enda bordet med sittbänkar på södra sidan av Björnöbron:

– Jag förstår inte att kommunen inte gör någonting åt det, det har varit så här länge. Det gör att man inte vill sätta sig här och fika.

Ulla Karmakar och hennes hund Angus gillar att ta sparkturer i Hässlösundet. På onsdagen mötte de bara några som promenerade med hund och tre-fyra skridskoåkare. De såg även gäss flyga över.

Följande uppgifter från rapportörerna sammanställdes under onsdagen. Tänk på att sjöis kan förändras snabbt, bland annat av väder och mänsklig påverkan.

Ola Kasimir, som också är israpportör, påminner om säkerheten på sjön:

– Vid vistelse på naturis ska man ha god kunskap om isens svagheter, livräddande utrustning och sällskap.

1. Hamnen: Ingen uppgift.

2. Lövudden, Bengt Andersson: Stabil is med tråkig yta. Mycket ojämnheter på grund av spår. Stöpisyta med en del dåligt stöpta vita fläckar. På eftermiddagarna mjuknar yta fläckvis. Olämplig för skridskoåkning, spark och promenad går an. Råken öppen cirka 80 cm vid Enhagen, men går ihop norrut.

3. Fullerö, Daniel Eriksson: Det är relativt stabilt. Se upp för råken som har blivit bredare. Det har även blivit mer och mer sprickor och öppningar. Isvana krävs!

4. Öster Mälarstrand, Ola Kasimir: Isen är över 10 cm tjock och väl bärig, dock är det översta lagret is av dålig kvalité och mjuknar när det blir plusgrader, slukhål har börjat bildas där det finns risk att man kan trampa ner med ett ben. Det är en sänkråk mellan Västra holmen och Elba. Varnar för sänkråken syd om Lillåudden där det är mycket folk som går ut på isen.

Varning för isen vid uddarna utmed Öster Mälarstrand där isen börjar släppa från land. Varning för viadukterna (brotrummorna) under den yttre vågbrytaren och vid vågholmen utanför Öster Mälarstrand. Vistas inte under Björnöbron!

Se upp för råken som sträcker sig norr och söder ut från Västra holmens fyr. Vistas inte i närheten till båtrännan.

Bild från Hovaren, mellan Enhagen och Västra holmen, på onsdagen.Foto: Bengt Andersson

5. Almö-Lindö, Hans Sjöberg: Isen är stabil men de väldiga skiftningarna i temperatur sätter sina spår. Det finns rejäla sprickor som är upp till en decimeter breda. Det mest allvarliga är om man kommer för nära bryggor med omrörare i vattnet, det kan vara svaga iskanter. Skridskoåkare får se upp för sprickor, det kan vara olika nivåer. På dagarna kan isytan bli mjuk.

6. Ridöfjärden, Bengt Andersson: Man kunde komma till Stora Sandskär på onsdagen. Närmare Södra Björnön och Ridöfjärden, is som är svåråkt med skridskor, ojämnt och frasigt. Inga uppgifter om övriga delar av Ridöfjärden.

7. Tidö-Lindö, Per Tengström: Det har ändrats mycket sedan förra helgen men jag har inte sett några farligheter. Det har slagit upp mycket sprickor och råkar så man får passa sig. Det kan bli sänkråkar (vattenfyllda som fryser på ytan). Varning för Strömskärssund och andra sund samt uddar och stenar!

8 och 9. Kärrbo och Kungsårafjärden, Peter Björklund: Isen är rätt stabil än så länge men solen börjar göra sitt, isen börjar bli kristallig. I Aggarösundet är det ganska uppbrutet och båtrännan är bred. En råk vid norra änden av Skarpen går mot Stora Skotterön. Råken syns, den är ganska bred och det är öppet. Varning för Ängsösundsbron!

10. Fagerön, Per Vidlund: Gradvis försämring. Råkar, sprickor och delvis landlöst. Snabb förändring vid varmare väder. Var försiktig!

11. Långholmen, Jan Vidlund: Isen är i stort oförändrad, 25 cm. Snön är borta. Varning för Skurusundet! Någon spricka kan ha slagit upp. Isvana!

Mer läsning

Annons