Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteföretag till Västerås – "största etableringen på överskådlig tid"

IT-jätten Amazon Web Services ska etablera sig i Västerås. Det är en av tre orter i Sverige där företaget öppnar datacenter. Från politiskt håll ses det som goda nyheter för Västerås, men också för hela landet.

Annons

Läs mer (+): Näringslivsministern imponerad av etableringen

Läs mer (+): Amazonchefen: Därför väljer vi Västerås

Marken där AWS ska etableras

Amazon Web Services, AWS, är en del av Amazon.com, som är en av världens största nätbutiker.

Verksamheten tar fram molnbaserade plattformstjänster. Företag som exempelvis IKEA, Telenor och Volvo använder sig av dess tjänster.

AWS finns i bland annat USA, Kanada, Brasilien, Indien, Japan och Kina. År 2014 öppnades ett kontor i Stockholm. Nu lanseras en så kallad "Infrastructure Region" i Sverige som ska öppna under 2018 och utgår från Stockholm. Totalt tre datacenter ska öppna parallellt i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Datacentret i Västerås ska byggas vid området som kallas Kvastbruket, vid infarten till Hökåsen.

– Det är en stor etablering av ett världsledande företag. Det passar helt in i den profil Västerås har som en teknikstad som vill utvecklas till ett världsledande centrum för digitalisering, säger Anders Teljebäck (S) kommunstyrelsens ordförande:

– Det är den största etableringen i Västerås på överskådlig tid.

Kan leda till fler etableringar

En presskonferens hölls i Västerås stadshus på tisdagsmorgonen. I samband med det berättade näringslivschefen Conny Petrén att företaget vill uppföra fyra serverhallar som var och en ska vara ungefär 25 000 kvadratmeter.

Västerås stad har förhoppningar om att etableringen ska ge stora möjligheter för framtida samarbeten med Mälardalens högskola, andra universitet och högskolor och därutöver lokala eller regionala entreprenörer.

– Jag ser också möjligheten till fler etableringar som vill ligga nära och samarbeta med Amazon, säger näringslivschefen Conny Petrén.

Hur många arbetstillfällen det rör sig om, kunde kommunens representanter inte ge några uppgifter om vid tisdagens presskonferens.

– Vi vill inte spekulera i hur många det blir, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck.

Sverige i framkant

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har kommenterat nyheten med positiva ordalag:

– Jag är väldigt glad över att kunna välkomna AWS till Sverige. Deras beslut att etablera en ny region i vårt land är ett erkännande av Sveriges starka konkurrensställning inom EU. Vi har den största andelen el från förnybara källor i EU samt en digital infrastruktur och IT-industri i världsklass, säger han i ett pressmeddelande.

Mer läsning