Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO kritiserar Västmanlandsmusiken

Justitieombudsmannen riktar kritik på flera punkter mot Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken för hemlighetsmakeriet i samband med en chefsrekrytering.

Annons

Då Västmanlandsmusiken skulle rekrytera en direktör – tjänsten gick sedermera till Dag Celsing – begärde VLT-journalisten Staffan Bjerstedt ut handlingar som visar vilka som varit intresserade av tjänsten. Sådana handlingar är normalt sett så kallade allmänna handlingar, och därmed oftast offentliga.

Västmanlandsmusiken vägrade lämna ut handlingarna då dessa gått via rekryteringsföretaget Adecco rekrytering. Kammarrätten avgjorde dock att handlingarna var offentliga och skulle lämnas ut. Det visade sig – efter ett dröjsmål på tre veckor – att Västmanlandsmusiken vägrade att utlämna handlingarna i trots med domen, eftersom man ingått avtal med rekryteringsföretaget om att handlingarna inte skulle vara allmänna.

Justitieombudsmannen kritiserar nu Västmanlandsmusiken på tre punkter: Dels för att kammarrätten inte fick upplysning om avtalet med rekryteringsföretaget. Dels för dröjsmålet. Och dels för att ha ingått avtalet med rekryteringsföretaget. JO skriver med skärpa att ”En myndighet ska inte genom civilrättsliga avtal försöka kringgå den grundlagsfästa rätten att ta del av handlingar som tillhör myndighetens eget tjänstetillsättningsärende.”

Fotnot: Dag Celsing själv omfattas inte av kritiken, som gäller hur Västmanlandsmusiken skötte offentligheten kring hans rekrytering.

Mer läsning

Annons