Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbsförsäljare kontrollerades – ingen kunde redovisa ursprungsland

När jordgubbsförsäljare i Västerås kontrollerades kunde inte någon av dem redovisa uppgifter om vilket land jordgubbarna kom ifrån.

Annons

Den 24 maj genomförde miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontroller av försäljning av jordgubbar runt om i Västerås. Syftet var att kontrollera var jordgubbarna kom ifrån, hur de presenteras för kunderna, om försäljarna har lagerlokaler i Västerås och hur avfallet hanteras.

Enligt försäljarnas egna skyltar och märkning hade jordgubbarna Belgien och Holland som ursprungsländer. Men av de 9 försäljningsställen som kontrollerades kunde ingen redovisa uppgifter för spårbarhet, alltså vilket land jordgubbarna kom ifrån.

"Det är viktigt att våra kommuninvånare inte vilseleds och att de kan lita på att de får de bär som de betalat för", säger Anna Thunell, ordförande i miljö- och konsumentnämnden i ett pressmeddelande.

Försäljarna som uppgav organisationsnummer blev registrerade som livsmedelsföretag och kommer bli kontrollerade årligen. De övriga uppmanades att registrera sig i efterhand.

Foto Anders Wiklund / TT

Annons