Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia sökte och fick sommarjobb i Kina

Julia Tengsvall är en av tio unga som ska sommarjobba i Kina på en internationell trädgårdsutställning. ”Jag ser fram emot att åka. Kina är ett häftigt land som det ska bli kul att vara en del av för ett litet tag”.

Annons
Mot kina. VLT skrev 23 januari och 5 maj om sommarjobben i Kina. Julia Tengsvall läste tidningen och fick på så sätt kännedom om möjligheten. Foto: Magnus Östin

I år har tio gymnasieungdomar från Västerås chansen att sommarjobba utomlands.

Julia Tengsvall har nyligen tagit studenten och snart väntar fem veckor i Qingdao i Kina där hon ska arbeta på Svenska paviljongen tillsammans med andra ungdomar. Den 30 juni är det dags.

– Jag läste om den här möjligheten i VLT och sökte.

Hon fick svara på frågor och genomgick en lång intervju hos Västerås stad för att bli utvald.

Hon läser det kinesiska språket mandarin sedan två år – ”väldigt svårt, men som tur är har jag haft en väldigt bra lärare” – och hon har även besökt landet med skolan.

Nu ser hon fram emot att arbeta på den pågående världsutställningens svenska paviljong och ta del av den kinesiska kulturen.

– Allt känns helt fantastiskt galet kul.

Sammanlagt 100 svenska ungdomar från olika delar av Sverige ska jobba som värdar. Ungdomarna ska vara guider och svara på frågor om svensk kultur, servera fika, baka och sköta administration. Det finns även möjlighet för scenframträdanden.

– Jag tror att många av ungdomarna säkert kommer att se på den svenska kulturen på ett nytt sätt efter den här upplevelsen, säger Charlotta Filling som är Västerås stads samordnare för Kinaprojektet.

De tio tjänsterna tillsattes i en särskild ansökningsprocess. Bland annat annonserade kommunen efter sökande via sajten Offentliga jobb, Västerås stads webb och Facebooksida.

Kinaprojektet är ett pilotprojekt för Västerås stad initierat av landshövding Ingemar Skogö efter ett besök i Kina 2012.

– Vi hade en öppen rekryteringsprocess mellan 29 april och 11 maj. 99 personer sökte, 15 kallades till intervju, extra meriterande var att kunna tala mandarin.

De fem killarna och fem tjejerna är alla över 18 år. Några slutade gymnasiet förra veckan och några börjar trean i höst.

Ungdomarna får samma lön från kommunen som andra sommarpraktikjobbare i kommunen. Resorna till och från Kina finansieras med stipendier och boendet står företaget Yes international group för.

De tio sommarjobbsplatserna i Kina är en droppe i havet jämfört med de 1 250 platser som kommunen ordnar på hemmaplan, i exempelvis vården.

– Inom kommunen är det arbeten i allt från vård, förskola och underhåll av grönområden till turism, som på Vallby friluftsmuseum. 200 arbetsgivare inom Västerås stad tar emot sommarjobbare, säger Ann Hovberg, administrativt ansvarig.

Mer läsning

Annons