Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kandidat 3: Kevin räddade man

Gjorde allt
rätt.

Annons

Artonårige Kevin Frisenholt gjorde allt rätt när han fann en spritt språngade naken äldre man i ett skogsparti i Munga förra året.

Kevins insats kom i grevens tid. Mannen överlevde.

Det var tidigt på morgonen den 25 november 2011. Det var bara någon plusgrad och gryningen hade inte hunnit bryta igenom nattmörkret. Kevin berättar själv:

– Jag var på väg till skolbussen längre ned från Munga by. Normalt blir jag skjutsad av mamma, men den här morgonen promenerade jag. Plötsligt dök en hund, en tax, upp framför mig på grusvägen. Jag undrade varifrån den kom, men bestämde mig för att gå tillbaka mot byn med hunden, de brukar kunna hitta hem med viss vägledning.

Men efter några meter pilade taxen över ett dike och in i ett skogsparti. Där kunde Kevin urskilja ett bylte. Han gick fram och fann en äldre man liggande – utan en tråd på kroppen. Antingen hade han övermannats av trötthet eller också snubblat och inte orkat ta sig upp.

Varför mannen, som Kevin uppskattar var i 70-årsåldern, gått ut naken och låg i skogbrynet förstod han inte. Däremot kände han att mannen luktade starkt av alkohol.

– Han var blå i ansiktet och på händerna, så jag tog av mig jackan och virade den runt honom för att hålla honom varm samtidigt som jag ringde 112, säger Kevin.

På andra sidan vägen låg en jägarhatt, en större ficklampa och ett hundkoppel. Mannen hade troligen gått igenom en skog, över vägen, in i en annan skog och där fallit omkull.

– Jag kollade om han andades och när jag lutade mig över honom så stönade han – han var alltså vid liv.

Enligt ambulanspersonalen, som kom efter cirka en kvart, hade mannen sannolikt inte överlevt ett par timmar till.

Så mannen kan tacka sin lyckliga stjärna för att Kevin den dagen gick till bussen. Det är inte många som är ute och går på den ödsliga grusvägen så pass tidigt en mörk novembermorgon.

– Den lilla taxen är också förtjänt av att nomineras till hjälte, säger Kevin Frisenholt.

I det ögonblicket fick skolan i Västerås bli prio två. Här gällde det att rädda liv.

– När jag började gå tillbaka med hunden, strax innan jag hittade mannen, tänkte jag på att det finns både varg och vildsvin i skogen.

Kevin hann i tid till IT-gymnasiet i Västerås. Polisen, som kom strax efter ambulansen, tog hand om hunden och skjutsade Kevin till skolan.

– De var jättesnälla, säger Kevin Frisenholt.

Någon kontakt med mannen han räddade livet på har Kevin inte haft.

– Jag har sett honom då och då, men han vet nog inte om att det var jag som hittade honom. Det bryr jag mig inte om, jag är bara glad att han överlevde.

"Bryr sig alltid om andra"

Mormor Inger Johansson nominerade Kevin Frisenholt till Årets vardagshjälte. Så här motiverar hon nomineringen:

”Kevin bryr sig alltid om andra människor i första hand – trots sin unga ålder. Han är hjälpsam och ser alltid till att de som är utanför får vara med.”

Detta är Kevin

Namn: Kevin Frisenholt.

Ålder: 18 år.

Gör: Tog studenten från IT-gymnasiet förra veckan.

Familj: Mamma, pappa, flickvän, papegoja och en annan fågel ”som jag inte vet vad det är för art”.

Fritidsintressen: Sitta vid datorn, tidigare karate och dans.

Min egen vardagshjälte: Alla som ställer upp och hjälper andra.

Mer läsning

Annons