Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkar varje dag – döms till skyddstillsyn

Den 27-årige västeråsaren använder enligt vad han själv berättat hasch varje dag och spetsar det med kokain på helgerna. Det – och det han gör när han är drogpåverkad – sätter sina spår i hans straffregister.

Annons

Nu döms 27-åringen för en lång rad olika brott, och normalt sett hade Västmanlands tingsrätt dömt honom till fängelse, men väljer att låta honom genomgå skyddstillsyn med en omfattande behandling mot narkotikamissbruk, och dessutom ska han utföra samhällstjänst.

27-åringen har inget körkort, men har inte låtit det avskräcka honom från att köra bil och motorcykel. Ofta i påverkat tillstånd och ibland vårdslöst, vilket dragit till sig uppmärksamhet från medtrafikanter och tillkallad polis. Han döms därför för elva fall av grov olovlig körning varav sex i kombination med rattfylleri.

Han har haft större eller mindre mängder narkotika på sig och döms därför för narkotikabrott av normalgraden och flera fall av ringa narkotikabrott. Han döms också för misshandel med tillhygge.

Trots sitt missbruk klarar 27-åringen av att sköta ett arbete och han har ordnade boendeförhållanden. Därför anser tingsrätten att det kan vara lämpligt att i stället för att sätta 27-åringen i fängelse fem månader låta honom genomgå behandling mot narkotikamissbruket.

Visserligen anser inte frivården att 27-åringen är lämplig för samhällstjänst, men med tanke på att 27-åringen har ordnad sysselsättning menar tingsrätten att han kan anses klara samhällstjänst – han döms därför även till 120 timmars samhällstjänst.

Missköter han skyddstillsynen, samhällstjänsten eller behandlingen mot droger, så kommer åklagaren att yrka på att 27-åringen i stället döms till fängelse.

Mer läsning

Annons