Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkdom fall för HD

Den 34-åriga Västeråskvinnan fick åtta års fängelse för sin inblandning i MDPV-härvan. Både åklagare och försvarsadvokaten är överens om att hennes fängelsestraff ska sänkas. Nu ska landets högsta domare avgöra frågan.

Annons

Det hör till ovanligheterna, bara enstaka procent, att Högsta domstolen tar upp en dom från tings- och hovrätt till behandling. Det är ännu mer ovanligt att HD håller ny förhandling (de flesta mål avgörs annars i slutna sammanträden sedan HD gått igenom underrätternas handlingar).

Men på tisdagen höll HD ny förhandling - och den kommer att avgöra en 34-årig Västeråskvinnas närmaste framtid.

Åklagarsidan pläderade för att hennes hantering av knappt fyra hekto MDPV ska bedömas som systematiska narkotikabrott och medföra fyra års fängelse, inte de sju som hovrätten dömt.

- I och för sig är inte mängden narkotika tillräcklig för grovt narkotikabrott. Men brotten har skett systematiskt, sade Hedvig Trost, byråchef vid riksåklagarens kansli som med kammaråklagare Annica Borgerud Kjellsson som biträde representerade åklagarsidan.

Försvararsidan menade däremot att med HD:s nya vägledning, se bakgrund här intill, är hanteringen, knappt fyra hekto i poster om som mest 50 gram styck, endast narkotikabrott av normalgraden, låt vara flera sådana.

- Med det sätt att räkna som jag menar att det finns stöd för innebär det ett och ett halvt års fängelse, sade 34-åringens advokat Per Svedlund.

HD meddelar dom senare. Först ska en annan rättegång, se bakgrund här intill, hållas under onsdagen, därefter ska de fem höga domarna - justitieråden - fundera och formulera dom.

Går HD på försvarets linje kan 34-åringen vara en fri kvinna så snart domarna bestämt sig - hon har suttit i häkte i snart ett år, och normalt friges man då två tredjedelar av straffet avtjänats.

För 34-åringen själv har dock tiden inlåst varit nyttig; hon var inne i ett påtagligt och flerårigt drogmissbruk samtidigt som hon hade ensam vårdnad om ett underårigt barn då hon greps (barnet bor nu hos mormor och morfar):

- Jag har varit ren (alltså drogfri) sedan oktober. Det är det bästa som kunde ha hänt mig.

Mer läsning

Annons