Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går plus trots kris

Västerås stad ser – den ekonomiska krisen till trots – ut att göra ett stort överskott 2010. Det visar den delårsrapport som i går presenterades för kommunstyrelsen.

Annons

”Vi litar på att nämnderna tar sitt ansvar.”

Så sa kommunstyrelsens ordförande, Elisabeth Unell, (M), i juni 2009 när Västeråsalliansen la sin nollbudget för 2010. Och den prognos som nu har gjorts efter årets första åtta månader skvallrar om att nämnderna har levt upp till förtroendet.

– Ett väldigt positivt resultat. Vi hade budgeterat ett nollresultat men det blir ett plusresultat på 158 miljoner enligt prognosen, säger Elisabeth Unell.

De rödgröna ser alltså ut att ta över en kommunal ekonomi i bästa skick. Bara rekordåren 2006-2009 har kommunen kunnat bokföra ett högre överskott än det nu prognosticerade.

Enligt Unell beror resultatet främst på två faktorer – besparingar och minskade finansiella kostnader. Men det är inte låneskulden som minskat.

– Det är räntorna som gått ned, säger hon.

Några orosmoln återstår dock. Ett är äldrenämnden, vars kostnader för hemtjänst ser ut att bli 26 miljoner högre än budgeterat.

– Det beror på fler vårdtagare och fler timmar än beräknat, säger Elisabeth Unell.

Ett annat är grundskolans kostnader för skolskjutsarna, som ökat med 12 miljoner.

– Men det är inte skolskjutsarna på landet som ökat, utan inne i stan, säger Elisabeth Unell.

Annons