Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köper många sociala bostadsrätter

Västerås är en av de kommuner som köper in flest bostadsrätter för sociala ändamål.

Annons

Det kan fungera som en god hjälp för många. Men det kan också leda till att den hjälpsökande inte kommer vidare på bostadsmarknaden.

I Västerås finns det 175 bostadsrätter för personer med skulder eller andra sociala problem. Det är fler än i många jämförbara kommuner och mer än i storstäder som Göteborg.

Västerås ligger i toppskiktet av kommuner som skaffar bostadsrätter som socialtjänsten använder enligt statistik från Boverket. Men orsaken är inte nödvändigtvis att det finns fler med sociala problem här än på andra orter.

– Det är ett politiskt beslut att de här bostäderna ska spridas till alla typer av boenderätter. Att vi har få stora hyresrätter är också ett skäl, säger Britta Wallin, enhetschef på socialkontor Vuxen.

Traditionen att köpa in bostadsrätter har funnits i Västerås sedan slutet av 1970-talet. Kommunen får också hyresrätter för sociala ändamål genom ett samarbetsavtal med fastighetsägarna.

Den stora skillnaden är att bostadsrätten aldrig kan tas över av den som bor där. Det kan leda till inlåsning där man har att välja mellan att söka annat boende eller bli fast i det sociala kontraktet.

– Det är en nackdel att det aldrig kan bli ett förstahandskontrakt. Det är fastighetskontoret som äger bostaden. Samtidigt kan man arbeta av gamla skulder till exempel under tiden man bor där och sedan gå vidare till något eget, säger Britta Wallin.

Daniel Berglund

Mer läsning

Annons