Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koppla hunden i vargområden

Om en varg förföljer dig och din hund så finns det ingen anledning att vara orolig. Det handlar mest om att vargen är irriterad över att se ett annat hunddjur på sitt revir. Men håll hunden kopplad.

Annons

De råden ger David Bruun, rovdjurs- och jakthandläggare vid länsstyrelsen.

I går onsdag skrev VLT om Päivi Köngäs, som berättade att hon och hennes terrier hade mött en varg, som också hade följt efter dem en bit. Det slutade med att Päivi Köngäs blev rädd, skrek rakt ut och fäktade med armarna för att få vargen att försvinna.

Enligt David Bruun är det inte helt säkert att det var en varg och inte en förrymd hund, som hon mötte. Men visst händer det ibland att vargar reagerar när människor och hundar kommer gående. Men det är hundarna, inte människorna, som vargen kan bli irriterad på.

– Man hör lite titt som tätt att vargar kan gå efter folk med hundar, men så länge man håller hunden kopplad har det aldrig varit något problem, säger David Bruun.

Däremot har lösspringande hundar ibland råkat illa ut. Vargar och hundar är så närbesläktade att vargen kan se hunden som en annan varg som gör intrång.

Vad ska man göra om man möter en varg och blir rädd?

– Vargar är egentligen lite fega. Det kan räcka med att man slänger något efter dem, då vänder de och springer bort.

Han tillägger att vargen ibland, precis som en hund, kan vara nyfiken.

Varg och hund – samma art

Det är egentligen en varg som du håller i kopplet när du är ute och rastar hunden. De flesta forskare anser nu mer att vargen och de över 400 hundraserna är samma art. Det latinska namnet för arten är Canis lupus, det vill säga varg. Hunden är en underart med namnet Canis lupus familiaris.

Fakta: NE

Mer läsning

Annons