Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga vindar och snö över länet

(Uppdaterad 14.50) Det kommer blåsa och snöa rejält under dagen i Västerås och länet. Flera trafikolyckor har rapporterats under fredagsförmiddagen.

Annons
Ett lastbil körde av vägen på E 18 mellan trafikplats Nykvarn och Hällamotet i riktning mot Västerås på fredagsförmiddagen.

Snön och det hala väglaget har ställt till det i trafiken under fredagsmorgonen och förmiddagen. Framförallt E 18 har varit olycksdrabbat.

- Det är väldigt, väldigt halt. Det är så att man nästan ramlar när man kliver ur polisbilen. Vi har begärt ut saltbilar, säger Maria Rupla, befäl vid polisens länskommunikationscentral i Västerås.

Olyckorna har lett till långa köer i trafiken och tidvis har E 18 stängts av. Bärgningsfirmorna i Västerås har kört i skytteltrafik under dagen.

- Det har varit mycket jobb men rullat på bra, säger Joakim Ramström, bärgare vid Ramströms bilbärgning i Västerås.

Joakim Ramström tycker ändå att arbetet varit relativt lindrigt för att vara den första dagen med rejäl halka.

- Det var värre för två år sedan. Nu har det varit mildare och inte kommit så mycket snö så bussar och annan yrkestrafik har kunnat ta sig fram utan att det blivit kaos, säger Joakim Ramström.

En lastbil med släp körde av vägen på E18 vid trafikplats Strö utanför Köping vid åttatiden på fredagsmorgonen. Släpet ska ha vält och hamnat tvärs över vägbanan vilket lett till stopp i trafiken. I samband med bärgningsarbetet stängdes E 18 av mellan trafikplats Strö och trafikplats Morgendal i riktning mot Västerås.

Utanför Arboga voltade en personbil vid Sätra på E 18. Samtliga fem personer som färdades i bilen har förts till sjukhuset i Örebro. Enligt polisen ska ingen av dem vara allvarligt skadad. Bilen bärgas från platsen. Strax efter klockan halv tio körde en annan bil in i mitträcket på E 18 vid Himmeta i Arboga. Ingen människa skadades men bilen måste bärgas från platsen.

Strax efter klockan nio på morgonen voltade en bil vid Rytternekorset i södergående riktning på väg 56. Den 30-åriga kvinna som befann sig i bilen kunde ta sig ut på egen hand. Hon har nu körts med ambulans till sjukhuset i Västerås med okända skador. 

Vid tiotiden på förmiddagen körde en trailerdragare av vägen på E 18 i riktning mot Västerås i höjd med Hällaavfarten. Lastbilen är lastad med papper. Föraren, en 32-årig man, klarade sig utan skador. Lastbilen hamnade delvis i diket och måste bärgas.

Ungefär samtidigt krockade två bilar vid trafikplats Västjädra. Ingen person skadades men båda bilarna fick bärgas. Enligt polisen var det mycket halt på platsen.

Några minuter senare körde en personbil flera gånger in i mitträcket på E 18 vid Hackstaavfarten. Föraren, en 31-årig man, ska enligt polisen klarat sig utan fysiska skador men ska vara chockad av händelsen. Bilen fick bärgas från olycksplatsen.

En timme senare var det färdigt igen. Då voltade en personbil på E 18 mellan Råbyfickan och Västjädra efter att först ha kört in i mitträcket. Den 21-årige man som körde bilen klarade sig utan skador. I samband med att bilen skulle bärgas stängdes E 18 av. 

En lastbil och en personbil krockade vid Söderbärke i riktning mot Fagersta. Olyckan inträffade vid 12-tiden i korsningen riksväg 68 och länsväg 739. Det är i nuläget oklart om någon skadats i olyckan. 

Strax efter klockan ett på fredagseftermiddagen krockade en lastbil och en personbil på E 18 i närheten vid Frösvitunneln. Det är ännu oklart om någon skadats i olyckan.

I trakterna runt Färna har det varit strömlöst under morgonen.

Vindarna och snöandet kommer att öka under dagen runt om i länet.

- I vindbyarna kommer det att blåsa upp till 20 sekundmeter, säger Per Holmberg, metrolog på Foreca.

Temperaturen kommer att sjunka från någon plusgrad till några minusgrader.

Det kommer komma in kraftigare snöfall under dagen, främst fram till lunch, sedan kommer vädret stabiliseras.

- Västeråstrakten kan räkna med 4-8 centimeter snö. Under eftermiddagen kommer ovädret avta, för att senare under kvällen dra bort, säger Per Holmberg.

En trafikolycka inträffade vid Rytternekorset på väg 56 på fredagsförmiddagen med långa köer som följd.
En lastbil med släp körde av vägen på E 18 vid trafikplats Strö mellan Köping och Munktorp vid åttatiden på fredagsmorgonen.

Mer läsning

Annons