Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristen skola får avslag igen

Skolinspektionen har åter gett Citykyrkan avslag på ansökan om utökad verksamhet vid Skälbyskolan. Stiftelsens stadgar står i vägen även denna gång.

Annons

”Stiftelsen skall, på evangelisk kristen grund, främja och verka för upprättande av Guds rike, uppbyggandet av den kristna församlingen samt spridandet av Guds ord.” Det är vad som går att läsa i stiftelsen Citykyrkans stadgar och det är anledningen till att skolinspektionen ger avslag på ansökan nummer två från Citykyrkan gällande utbyggnad av högstadium vid Skälbyskolan.

– Vi kan inte godkänna stadgar som är formulerade på det sättet och det gjorde vi tydligt redan vid förra ansökningsomgången, säger Carin Clevesjö, utredare på Skol-inspektionen.

Men för några år sedan kunde skolinspektionen godkänna stadgar med denna formulering. I 1985 års skollag stod att fristående skolor fick ha en konfessionell inriktning och det är därför Citykyrkan sedan 1997 är huvudman för Skälbyskolans nuvarande verksamheter. Skolans fritidshem, förskola och skola upp till årskurs 6 utgår från samma stadgar som lett till avslag av skolinspektionen för ett högstadium.

– Tillsynsenheten tar fasta på våra beslut och det kan komma att ligga till grund vid kommande tillsyn, säger Carin Clevesjö.

I samband med Skolinspektionens tillsyn 2009 uppgav Citykyrkan att Skälbyskolan numera är en skola med allmänkristna värderingar och att de inte längre har en konfessionell kristen profil. Föreståndaren för Citykyrkan Mats Nordén har inte kunnats nå för en kommentar.

Stiftelsen Citykyrkan

Citykyrkan i Västerås startades 1992 av pastor Mats Nordén. Det är en kristen församling som ingår i Evangeliska Frikyrkan, EFK. De är baptister och tror att varje människa kan ta beslut om hon vill tro eller inte.

Annons