Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogar hotas av bullerböter

Circus och Å har stört grannar med hög musik. Kommunen väntas besluta om vitesföreläggande. Det betyder att krogarna kan tvingas böta 10 000 kronor om de spelar för högt.

Annons

Västerås. Miljö- och konsumentnämnden väntas på tisdag fatta beslut som rör The Circus, vid Bondtorget, och Restaurang Å på Slottsgatan.

Beslutet innebär att krogarna måste hålla fönster och dörrar stängda när de spelar hög musik inomhus samt hålla nere volymen på musiken utomhus. Volymen ska vara så låg att bullernivån i grannhus inte överskrider gränsvärdena.

Om krogarna inte lyder hotas de av böter på 10 000 kronor för varje dygn som gränsvärdet överskrids.

2013 inkom flera klagomål om hög musik sena kvällar och nätter till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Boende på Polisgränd, där husfasaden vetter mot Kungsgatan och Bondtorget, stördes av Circus. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen mätte ljudnivåerna i en lägenhet. I vardagsrummet uppgick nivån till 47 decibel ekvivalent ljudnivå, ett slags medelvärde, och i sovrummet till 41.

”Musiken var så pass hög att det hördes vilka låtar som spelades och basgången framträdde tydligt”, står det i nämndens handlingar.

Det var dessutom svårt att höra vad som sades på tv:n.

Personen som bor i lägenheten vill inte framträda med namn men säger att fler grannar störts.

– Vi som bor här fattar att vi får finna oss i att det förekommer ljud när vi bor på stan. Men det finns ett beslut om att Circus ska hålla dörren stängd om de spelar högt: då ska väl det följas.

Klagomålen mot Å kommer från grannar på motsatta sidan av Svartån.

Boende på Köpmangatan har störts av musik som strömmat ut från öppna fönster och har klagat på att det varit svårt att sova.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har flera gånger varit i kontakt med båda krogarna under 2013 och 2014, men problemen kvarstår, anser man.

”Som verksamhet skall Circus givetvis göra sitt bästa för att följa de ljudkrav som ställs på oss genom att hålla dörrar och fönster stängda. Ett problem vi ställs inför är att gäster kommer och går och då öppnas dörren med följden att ljud givetvis hörs ut”, kommenterar Peter Sandberg, Circus, i ett mejl och tillägger:

”Vi ligger också mitt i nöjesstråket i Västerås där många gäster som är ute och roar sig passerar vilket bidrar till höga röster och störande ljudnivåer.”

Jesper Söderholm, kökschef på Å, säger:

– Vi för en dialog med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och är noggranna med att göra rätt. Vi har sagt till vår personal att inte ha fönster öppna. Det har hänt en gång i år och det var när fläktarna stod stilla när en säkring gått och det var olidligt varmt här inne.

Vite väntar. Restaurang Å får inte spela för hög musik så att grannarna störs – om detta ändå sker tvingas krogen betala 10 000 kronor i böter.

Mer läsning

Annons