Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogkung misstänks för brott

I drygt ett halvår har nybygget i centrala Västerås legat nere. Villabygget har också gått i stå. De ekonomiska problemen för krog- och fastighetskungen i Västerås hopar sig.

Annons

45-åringen är för andra gången på kort tid misstänkt för grovt bokföringsbrott. Utredningen leds av kammaråklagare Anna-Karin Hansen vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

– Jag vill i nuläget inte säga mer än att han tillsammans med en kvinna är misstänkta för grovt bokföringsbrott, säger Anna-Karin Hansen, som räknar med att väcka åtal längre fram i sommar.

De nya misstankarna mot mannen handlar, enligt vad VLT erfar, om en fortsättning på den uppmärksammade utredningen kring restaurangbåten M/S Gerda i Stockholm.Västeråsaren fanns med i utkanterna av den gigantiska utredningen som till slut resulterade i att 18 personer åtalades för grova ekobrott.

En familj från Märsta misstänktes ha iscensatt en härva av bedrägerier riktade mot fyra olika banker i Stockholmsområdet. Genom att dubbelbelåna bostadsrätter lyckades man komma över runt 30 miljoner kronor. Pengar som bland annat användes till att renovera den förvärvade restaurangbåten. Huvudpersonen i bedrägerihärvan dömdes till fyra års fängelse. En dom som är överklagad till hovrätten.

Västeråskrögaren friades från alla misstankar om grovt bokföringsbrott i den utredningen sedan åklagaren lagt ned åtalet. Men strax innan domen kom i våras, blev han anhållen och senare begärd häktad för misstankar om nya, grova bokföringsbrott.

– Dessvärre delade inte Attunda tingsrätt min bedömning om att han skulle häktas, kommenterar åklagare Anna-Karin Hansen.

– Jag känner mig förföljd av åklagarna, säger krögaren till VLT. Jag hade absolut ingenting med Gerda-målet att göra, vilket till slut åklagaren insåg.

Han anser att de nya anklagelserna är gripna ur luften:

– Tror det är en hämnd från åklagarnas sida för att de tvingades lägga ned åtalet mot mig i Gerda-målet.

När han släpptes efter anhållandet fick han brev från Skatteverket i Västerås. Det var för två veckor sedan. I brevet meddelades att han upptaxerats för inkomståren 2008 och 2009. Notan hamnade på totalt drygt 1,3 miljoner kronor, inklusive skattetillägg. Skattenämnden hade funnit att han inte tagit upp alla inkomster till beskattning.

– Kraven är felaktiga. Jag har betalat den skatt jag ska betala. Ärendet är överklagat, betonar han.

De ekonomiska problemen uppges för VLT vara orsaken till att hans ombyggnad av en cityfastighet gått i stå. I höstas försvann plötsligt alla byggjobbare från platsen och sedan dess har inte mycket hänt i fastigheten. Ett liknande scenario har inträffat vid 45-åringens eget villabygge i stan. Han förklarar att det är den nya huskonstruktionen som sinkat jobbet.

Han tillägger att han inte alls har några ekonomiska problem.

Annons