Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna i Västerås avslöjades i Panamadokumenten – straffas med böter

Artikel 3 av 3
Panamadokumenten
Visa alla artiklar

En kvinna i Västerås var vd för ett bolag i ett skatteparadis. Hon betalade aldrig skatt för den ersättning hon fick. Efter att hon avslöjats i Panamadokumenten kräver Skatteverket nu en avgift.

Annons

VLT har tidigare berättat om en kvinna i Västerås som avslöjats i Panamadokumenten som innehavare av ett så kallat offshorebolag i ett skatteparadis.

Läs också: Två länsbor utpekade i Panamahärvan

Panamadokumenten visade att hon registrerades som aktieägare i ett bolag på Brittiska Jungfruöarna år 2012. Skatteverket har utrett att kvinnan fick erbjudandet från en brittisk konsulent bosatt i Cypern. Det gick ut på att hon skulle bli vd i hans firma och få en engångsersättning, utan att behöva utföra några tjänster.

Från bolaget fick hon 35 586 kronor år 2012. Nu måste hon betala skatt för inkomsten enligt ett beslut från Skatteverket den 14 februari. Därtill måste hon betala ett skattetillägg, en sorts böter, på 40 procent. Totalt ska hon betala drygt 14 000 kronor senast den 27 mars.

"Du uppger att du bara har skrivit under några fullmakter, en eller två som kom direkt till dig via posten", skriver Skatteverket i beslutet. "Du uppger att du hela tiden har varit i tron att du var VD för bolaget men inte den verkliga ägaren".

Kvinnan har per telefon godtagit Skatteverkets beslut.

Panamadokumenten läcktes i april 2016 av en internationell journalistorganisation, ICIU. Sedan dess har Skatteverket granskat namnen på listan.

Alla artiklar i
Panamadokumenten
Annons