Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvittokrav på torghandlarna

Nu ska även torghandlare ha kassaregister och lämna kvitto till kunden. Den nya lagen välkomnades av den enda handlare som stod på Stora torget i lördags.

Annons
ny apparat. Från årsskiftet måste även torghandlare ha kassaregister.Foto: Tony Persson

 – Det är jättebra med lagen. Regler ska gälla för alla, säger blomförsäljaren Hassan Hamil.

Men lite ovant är det med den nya kassamaskinen och först blir det lite fel när han ska ta betalt av en kund.

– Det löser sig. Jag hoppas bara att apparaten håller för fukt. Jag har betalat 12 000 kronor för den, säger Hassan Hamil.

Den nya lagen kom till för att få bort skattefuskare och gäller för torg- och marknadshandel som omsätter över 177 600 kronor.

– Då är man som näringsidkare skyldig att ha kassaregister och lämna kvitto till kunden. Skatteverket har då en helt annan möjlighet att kontrollera, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Den nya lagen gäller inte för hobbyverksamhet och inte heller skolelevers försäljningar eller annan tillfällig försäljning i mindre omfattning. Den nya lagen har fått kritik från bland annat torghandlarnas branschorganisation för att handlare registrerade utomlands är undantagna från kravet på kassaregister.

– Det var ett politiskt ställningstagande. Skatteverket ville att utländska företag skulle omfattas av lagen. Nu har vi fått i uppdrag att utreda även utländska företag, säger Conny Svensson.

Kvitto. Lumi Berg handlar ofta hos Hassan Hamil och Hamil Hajjaj på Stora torget.

Mer läsning

Annons