Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin

Kontrollmyndigheten IVO riktar kritik mot en läkare i Västerås som har skrivit ut en för stor mängd narkotikaklassad medicin. I vissa fall var mängden flera gånger högre än ordinerad maxdos.

Annons
Foto: Cleis Nordfjell/SvD /TT

Ett apotek i Västerås gjorde en anmälan efter att en man och hans släktingar hade hämtat ut en stor mängd kraftigt smärtstillande, morfinliknande läkemedel.

På det sättet uppmärksammade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, den läkare som hade skrivit ut läkemedlet. Det visade sig att läkaren upprepade gånger har skrivit ut läkemedel i mängder som vida överskrider rekommenderade maxdoser. Det rör sig om sju fall under en tremånadersperiod som IVO har granskat.

Det kraftigaste avsteget var när läkaren förskrev smärtstillande läkemedel som möjliggjorde en förbrukning om 39 tabletter per dygn, trots att ordinationen var 2 tabletter per dygn. Hon förklarade att det berodde på att patienten skulle ut på en längre resa, vilket IVO ändå inte anser motiverar agerandet.

IVO kritiserar också att det till viss del har saknats dokumentation som förklarar varför patienterna har stått på så höga doser av narkotikaklassade läkemedel.

I ett fall har läkaren skrivit ut en för stor mängd narkotikaklassat läkemedel till en patient med ett missbruk, vilket strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

Mer läsning

Annons