Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget på plus – utom sjukhusen

Landstinget gick ekonomiskt sett bättre än budgeterat. Väntetiderna för flera vårdformer har minskat. Men fortfarande har sjukvården svårt att få ekonomin att gå ihop.

Annons

Det visar landstingets bokslutsrapport för år 2013 som nu är klar.

– Det är glädjande att vi nått ett resultatet som ligger i nivå med vad som krävs för att landstinget ska klara framtida investeringar och avsättningar till pensioner, säger Denise Bergström, socialdemokratisk ordförande för landstingsstyrelsen och fortsätter:

– Överskottet innebär också att vi har kunnat amortera 100 miljoner kronor på lån.

Det ekonomiska resultatet blev plus 145,7 miljoner kronor vilket är långt över budgeterade 70 miljoner.

De satsningar som beslutades i samband med senaste skattehöjningen, satsningar på primärvård, psykiatri och kollektivtrafik, fick inte fullt genomslag under året och krävde alltså mindre pengar än väntat. Samtidigt fick landstinget mer i statsbidrag än vad man räknade med.

Samtidigt visar bokslutet att sjukvårdens ekonomi inte är i balans. Främst gäller det sjukhusverksamheten – Västmanlands sjukhus redovisar ett underskott med 128,5 miljoner.

– - Den ekonomiska utvecklingen i sjukvården är i högsta grad oroande, säger Denise Norström. Landstinget skjuter till 60 miljoner i extra ersättning till Västmanlands sjukhus.

Mer läsning

Annons