Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets datasystem är olagligt

Landstinget får kritik av Datainspektionen. Journalsystemet Cosmic är olagligt. ”Lagstiftaren vill mer än vad tekniken tillåter”, säger Juha Rundgren (V).

Annons

Datasystemet Cosmic infördes i landstinget för att olika vårdenheter digitalt skulle kunna ta en del av en patients diagnoser, mediciner och liknande.

Patientdatalagen kräver att den patient som inte vill att personalen ska få dela dessa uppgifter ska kunna spärra dem. Myndigheten Datainspektionen kritiserar att det i dag inte är tekniskt möjligt i Cosmic.

Juha Rundgren (V), är politiskt ansvarig för IT-frågor i landstinget. Han vill understryka att samtliga landsting i Sverige har fått samma kritik.

– Det är inte bättre i andra landsting och därför ska vi uppgradera tillsammans, säger han.

Landstinget arbetar nu för att göra det tekniskt möjligt att som patient spärra sina digitala uppgifter. Cosmic beräknas vara helt uppgraderat för att klara det till hösten 2014.

Om en patient innan dess kräver att få sina uppgifter spärrade får landstinget gå över till en journal i pappersform för den patienten.

Karin Pihlgren, landstingets IT-direktör, säger att det redan nu är möjligt att spärra vissa uppgifter i de digitala journalerna. Hon berättar att det är få patienter som väljer att spärra hela sin journal när de förstått vad det kan få för konsekvenser.

– Om du tas in akut och läkaren inte vet vad du tar för mediciner eller om du har haft en hjärtinfarkt. Då kan uppgifterna vara livsavgörande, säger hon.

Mer läsning

Annons