Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars tar strid mot marknadshyror

Socialdemokraterna anser att regeringen tar små steg för att införa marknadshyror på hyresrätter. Det motsätter sig S och frågan ska debatteras i riksdagen i dag onsdag.

Annons
Ogillar regeringens intention. Lars Eriksson vill inte se marknadshyror på bostadsrätter.

Lars Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot, sitter i civilutskottet där frågor om bland annat hyressättning behandlas.

Han är talesperson för sitt parti i ämnet.

– Hyresrätterna är en viktig boendeform, ett nyckelboende som ger stor frihet, säger han.

Enligt Lars Eriksson har regeringen initierat en glidning mot marknadshyror, trots att parterna på hyresmarknaden är nöjd med det så kallade bruksvärdessystemet – som tar hänsyn till exempelvis skick, standard, och närhet till affärer men inte till utbud och efterfrågan – som än så länge gäller när man ska komma överens om hyrorna.

Regeringen har aviserat att en utredning om hyressättningssystemet ska sjösättas. Vad den landar i, och när, vet ingen men Lars Eriksson är oroad över vad som hittills har sagts.

– I regeringsförklaringen pratade de om att verka för marknadsanpassning av hyrorna och några hyressänkningar tror vi inte på i ett sånt läge utan bara höjningar.

– Dessutom blir hyresrätten i så fall en otrygg boendeform. En hyresrätt ska man kunna bo i med en normal inkomst. Det kan komma att ändra sig om marknadshyror blir verklighet, säger Lars Eriksson som kliver upp som debattens förste talare cirka klockan 11.

HÄR kan du följa debatten i riksdagen.

Mer läsning

Annons