Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsarnas egna frågortill statsministern

Vad gör en bra statsminister? Och ska statligt anställda fortsätta jobba efter pensionen? Reinfeldt svarar.

Annons

VLT efterlyste läsarnas egna frågor till Fredrik Reinfeldt (M). Nu kommer svaren från statsministern som besökte Västerås under måndagen.

Vilka egenskaper tycker du gör dig till en bra statsminister?

Att jag är bra på att lyssna, har visat förmåga att förnya och förändra mitt eget parti och att jag har utvecklat ett starkt regeringsparti som har kraft att lösa samhällsproblem.

Vad ska du göra för att förhindra ytterligare sparkrav inom äldrevårdsomsorgen?

Det bästa sättet att ta itu med det är att ha god ordning i de offentliga finanserna. Jämför det vi har i Sverige med det som vi har i Grekland, södra Europa och många andra länder med stora budgetunderskott. Därför ser jag framför mig att Sverige kan slippa stora nedskärningar när vi nu ser bättre tider framåt. Jag hoppas till och med att vi i valrörelsen ska kunna diskutera kvalitésatnsningar bland annat i äldreomsorgen.

Hur ser statsskulden ut och vilka planer finns det för den?

Statsskulden är nu ungefär 40 % av våra samlade resurser, vilket är en bra del lägre än vad de flesta andra Europeiska länder har och inte alls den snabba skuldökning som vi har sett i våra grannländer. Jag tror att de flesta bedömer att den är under bra kontroll och när tiderna återigen förbättras då hoppas jag under nästa mandatperiod att vi ska överskott i den svenska ekonomin och därmed kunna amortera ner statsskulden ytterligare.

Finns det några planer för hur man ska göra det?

Ja det finns planer för exakt hur man i sådant fall väljer att amortera om man har ett sådant överskott . Det viktiga är att den svenska statsskulden är under kontroll och långt under de risknivåer som brukar utlösa krav på större besparingar i andra länder.

Tycker du att de som jobbar på statliga myndigheter och verk ska fortsätta jobba efter pensionen trots att det är stor arbetslöshet bland de yngre?

Ja, jag uppmuntrar äldre att fortsätta jobba om de har ork och kraft. Av det enkla skälet att vi har ett åldrande Sverige, då vi lever allt längre och då är det också bra om tiden vi arbetar hänger med och förlängs. Det finns inte bara ett visst antal jobb i Sverige som vi har att dela på, utan det går att med rätt drivkrafter få fram jobb som också kommer yngre till del. Men man måste förmodligen komplettera med åtgärder som särskilt sänker tröskeln för yngre att kunna komma in i arbetslivet.

Hur ser du på att invandringen kostar skattebetalarna allt mer pengar? Och vad vill du göra åt det?

Jag tror att totalt sett så vinner Sverige som samhälle på invandringen. Men vi har också ett ansvar för att skapa ett samhälle som sänker trösklar in i arbetsmarknaden för nysvenskar. Alliansregeringen har gjort förändringar som möjliggör att man kan jobba under asylsökningsprocessen. Vi behöver i grunden mer arbetskraft i Sverige, eftersom vi har en åldrande befolkning så jag tycker utgångspunkten i frågan är delvis fel.

Hur skulle du säga att Sverige tjänar på invandringen?

Vår erfarenhet från 50 och 60-talet då vi uppmuntrade många att komma till Sverige från andra länder var att nysvenskarna jobbar i högre utsträckning än infödda svenskar. Och jag menar att det med rätt politik kommer att vara ett faktum även framåt. Att väldigt många av dem som kommer till Sverige kommer i syfte att starta ett nytt liv, en egen försörjning, ett eget arbete och samhället vinner på jobb. Vi ser också framför oss att vi kommer få brist på arbetskraft i Sverige och många andra högt utvecklade länder inom bara några få år, när vi har stora pensionsavgångar på arbetsmarknaden. En del av detta måste vi rimligen täcka genom att attrahera människor från andra länder att komma hit och jobba.

Reinfeldt om...

• Rut-avdraget: ”Det ger högre grad av jobb för nysvenskar och kvinnor som annars har arbetslöshet som möjlighet. Ska alla ha jobb måste det finnas olika typer av jobb”

• Miljö- och klimatfrågan: ”Vi har kommit längst i vår klimatpolitik. Mycket av det man borde göra har vi redan gjort, till exempel höjt koldioxidskatten. Sverige ska göra mer, men behöver få med sig USA och Kina som nästan står för 50 % av utsläppen”

• sjukvården: ”För mig är utmaningen att vi ska ha skattefinansierad jämlik vård. En vård som är lika bra för alla”.

• Sverigedemokraterna: ”Vi har inte med dem i Riksdagen och min förhoppning är att vi ska slippa dem också. De har ingen annan idé än att misstänkliggöra människor med annan etnisk bakgrund. Etnisk rensning är alltid början till ett vägval som lett mänskligheten fel”.

• Piratpartiet: ”Jag tycker det är en dålig utveckling för demokratin att vi som politiker inte har ett samhällsansvar. Piratpartiet bryr sig endast om en fråga”.

• nysvenskar med akademisk utbildning: ”Det finns de som inte har möjlighet att använda den utbildning som de kommer med från andra länder. Därför har vi validering, där vi översätter deras utbildning och kollar vad den motsvarar i svensk utbildning”.

Mer läsning

Annons