Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lettisk morddömd"utsatt för övergrepp"

Den dömde mördaren har inget emot att sitta inlåst - bara inte i det fängelse i Lettland han rymde ifrån.

Annons

På tisdagsförmiddagen häktade Västmanlands tingsrätt den 37-årige lettiske medborgare som greps under lördagen vid Västerås flygplats.

Mannen greps vid en kontroll sedan polis fattat misstankar och det visade sig att han var internationellt efterlyst med en så kallad europeisk arresteringsorder. Detta sedan han rymt från ett lettiskt fängelse.

37-åringen är dömd för mord, bedrägeri och stöld, brott som han begick 1999. Han dömdes av distriktsdomstolen i lettiska staden Jekabpils till femton års fängelse och har drygt fem år kvar av sitt straff.

Men han rymde från fängelset. Inför häktningsdomaren i Västmanlands tingsrätt förklarade han genom sin advokat varför:

- Anledningen till att han rymde är de övergrepp han utsatts för av både personal och medintagna på fängelset, sade advokat Brage Åman.

37-åringen motsatte sig inte att sitta häktad i Sverige:

- Men jag vill redan nu framhålla att han motsätter sig en utlämning, sade Brage Åman.

Lettiska staten har lämnat in en formell begäran om utlämning, den begäran ska översättas ordentligt. Lettiska statens skäl att få 37-åringen utlämnad ska vägas mot 37-åringens uppgifter om övergrepp.

Tingsrättens framtida beslut om en utlämning - eller formellt sett ett "överlämnande enligt europeisk arresteringsorder" - kan överklagas till Svea hovrätt och i sista hand Högsta domstolen.

Mer läsning

Annons