Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite snö spar pengar åt stan

Att december var snöfattig gjorde att Västerås stads underskott för snöröjning för 2013 stannade på 10,6 miljoner kronor jämfört med prognosen på minus 16 miljoner.

Annons
Ovanlig syn i år. Mycket snö i januari och februari förra året drar ner resultatet. Men årets vinter har inte medfört några stora kostnader för snöröjningen. Foto: Alf Pergeman/arkiv

Västerås. För 2013 var det budgeterat 29 miljoner kronor för vinterväghållningen. I den siffran ingår markvärme i city för att snön ska smälta samt halkbekämpning med sand och salt.

Men den stora posten är själva snöröjningen.

– Vi har inte kunnat hålla budgeten under de senaste åren, som har varit väldigt snörika, säger Hans Näslund vid tekniska kontoret.

– Att vi inte har budgeterat mer under åren beror på att vi utgår från att det blir en normal vinter för Mälardalen. Det går inte heller att förutse vädret ett år framåt.

Men politikerna har beslutat att tekniska nämnden har ett arbetsätt där den får pengar om budgeten överskrids och om snöröjningen blir billigare något år så går pengarna tillbaka till Västerås stad för att användas till andra ändamål.

Även i år finns 29 miljoner kronor till snöröjningen.

– Det ser bra ut hittills. Under januari och februari har vi till exempel bara gjort fyra större pådrag med snöröjning. Några siffror vad det har kostat har vi inte ännu, säger Hans Näslund.

– Men om man jämför med januari och februari i fjol snöade det väldigt mycket då. Varje vår rapporterar vi till kommunfullmäktige om hur mycket snöröjningen har kostat hittills.

Mer läsning

Annons