Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppis-trenden het i sommar

För loppmarknader innebär sommar högsäsong. VLT har tagit tempen på Skultuna Loppis och Brödet och fiskarna i Västerås.

Annons
Lena Hemlin driver både loppmarknaden och trädgårdsboden runt hörnet. Större delen av dagen går hon mellan de båda butikerna.

Trenden att köpa begagnat håller i sig. Enligt Myrornas presskontakt Lotta Kökeritz ökar försäljningen varje år.

-Jag har jobbat här sedan 2005 och varje år har vår försäljning ökat, säger hon.

Dessutom ökar mängden kläder och prylar som samlas in till Myrornas butiker. Bilden av en blomstrande näringsgren bekräftas av ett besök på Skultuna Loppis på Brännungsbacken. Butiken är öppen året om, men det är sommaren som drar flest kunder. Det är mest porslin, glas och burkar som fyller hyllorna.

-I år har jag sålt massor av kopparbunkar som folk ställer blommor i. Annars är det Skultunagrejerna som går åt, säger Lena Hemlin, som drivit loppisen i fem år. Hon visar upp en liten mässingssnusdosa.

-De här tillverkas inte längre, så om jag får in en sådan ligger den i max en vecka innan någon har köpt den, säger Lena Hemlin.

Det är många som svänger förbi och går ner till loppmarknaden. Göran Sandquist och hans fru Eva var på väg hem från raggarfiket 56:an i Avesta-Krylbo och bestämde sig för att stanna till i Skultuna. Trots att Göran säger att loppisar inte är för honom, är det här den andra de besökt på vägen hem.

-Vi stannade vid den minsta loppisen jag sett. Det fanns ingen där och man fick betala i en liten burk. Jag köpte två små målningar, de såg ut som ryska ikonmålningar, säger Göran Sandquist.

Självklart finns alternativ även i Västerås. Brödet och fiskarna på Branthovdagatan har funnits sedan 1972. Där finns allt möjigt, men framför allt säljs kläder. Men dessutom doneras en del av inkomsterna och de insamlade kläderna. Bland annat skickas två gånger om året stora klädbalar till flyktingläger i Västsahara.

-På sommaren kommer verksamheten igång. Folk är lediga, rensar ut och skänker massor. Många barnfamiljer kommer hit, säger Njenga Gikanga, som jobbat där sen slutet av 80-talet.

Just nu är det framför allt retro-avdelningen som lockar kunder, särskilt ungdomar. Annars är det många fattiga pensionärer och flyktingar som kommer och handlar.

-Vi har mycket billiga saker, det är lätt att fynda här, säger han och pekar på en golfklubba för 25 kronor.

Brödet och fiskarna är också en hotspot för samlare. Njenga Gikanga berättar om en kund som samlar på Barbiedockor och ofta kommer för att se om några dockor kommit in.

En av dagens kunder är Mille Lindström. Oftast letar hon barnkläder, men idag har det blivit något så ovanligt som renhorn.

-De kostade 45 kronor, och ska bli klädhängare i hallen, säger hon.

FYNDAT. ”Man hittar alltid något här”, säger Mille Lindström.       Foto: Lucas Brischetto
PRAKTISK SOLIDARITET. ”Detta ska skickas till Västsahara”, säger Njenga Gikanga.  Foto:Lucas Brischetto

Mer läsning

Annons