Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luftens spejare lyfter från Västerås

Frivilliga flygkåren har flyttat från Skavsta och in på Hässlö. Piloterna hjälper på frivilligbasis till med eftersök av försvunna människor och bevakning av skogsbränder.

Annons
Nyinflyttade. Frivilliga Flygkåren är en frivillig försvarsorganisation som bildades 1961. Efter 26 år i Nyköping sitter nu staben på Västerås flygplats. Foto: Peter Krüger

Västerås. – Kommunikationen är bättre här än i Nyköping och Västerås har blivit Sveriges största allmänflygplats där flygledningen är van med tät trafik för både stora och små flygplan. Inte minst så har vi lägre kostnader här, säger kårchefen Lars-Göran Johansson.

–I Västerås finns 600 piloter av cirka 3 000 som finns i Sverige. Här finns flera flygskolor som vi kan samarbeta med.

Frivilliga flygkåren med sina 2 400 medlemmar runt om i landet har själv bekostad sina flygcertifikat. Piloterna utför på frivilligbasis uppdrag åt försvarsmakten och svenska myndigheter, som exempel Myndig-heten för samhällsskydd och beredskap.

Det mest kända uppdraget är brandflyg där man kontrollerar eventuella skogsbränder i länet.

De utför också uppdrag åt olika myndigheter som eftersök av försvunna människor tillsammans med polis och Missing people, övervakning av fartyg som släpper ut olja, stormskador, kraftledningskontroll och mätning av radioaktivitet i luften. På den militära sidan behöver hemvärnet och marinen hjälp med spaning ifrån luften.

Frivilliga flygkåren flyger cirka 8 000 timmar om året över hela landet.

Bättre läge. Enligt kårchefen Lars-Göran Johansson är kommunikationerna bättre i Västerås än i Nyköping. Frivilliga flygkåren utför uppdrag åt olika myndigheter.

Mer läsning

Annons