Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn dag på flygplatsen

Västerås flygplats har öppnat för skolflyget. Men såväl Ryanair som City Airline/Air Västerås håller sig borta under måndagen.

Annons
Klart över Sverige. Prognoserna från brittiska Met Office ser bra ut för Sverige, Norge och Finland - men inte bra för resten av norra Europa. Klockslagen är angivna i UTC-tid eller Z-tid, som ligger två timmar efter svensk tid.

- Vi har öppnat flygtrafikledningen, säger Mikael Nilsson, vd och flygplatschef vid Västerås flygplats till vlt.se vid 09.30-tiden på måndagsmorgonen och fortsätter:

- Skolflyget kan komma igång nu. Vi har också öppnat telefonerna för att ge våra kunder service.

Flygplatsens terminalbyggnad kommer också att vara öppen så att även kunder som kommer till flygplatsen ska kunna få svar på sina frågor om flygstoppet.

Under måndagsmorgonen har det stora askmoln som under den senaste veckan stegvis lamslagit Europas flygtrafik lättat över Sverige och Norge.

Det ligger dock fortfarande kvar över norra Europa och Storbritannien.

Därför beslöt Ryanair sent under söndagen att all Ryanair-flygtrafik till och från Sverige, övriga Norden, Baltikum, Storbritannien, Irland, Polen, Tyskland, Frankrike, Belgien och Holland upphör fram till lunchtid på onsdagen.

- City Airline tar nytt beslut dag för dag hur de gör med trafiken. Vi får se hur de gör, säger Mikael Nilsson och fortsätter:

- Det handlar ju inte bara om huruvida flygen går - det viktiga är ju om någon vill resa. Åker man iväg, så riskerar man att inte komma hem om flygtrafiken stängs igen.

Enligt planerna ska ett chartrat flyg från Helsingfors ankomma till Västerås under måndagen.

- Vi vet inte hur det blir med det finska luftrummet, och om det planet i så fall kommer iväg, säger Mikael Nilsson.

Annons