Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad kamp mot bakterier

För stor utskrivning av antibiotika har gjort bakterier resistenta. Men inställningen hos patienter har förändrats och nu minskar användningen – ett avgörande trendbrott.

Annons

Prima familjeläkarmottning i city har under flera år jobbat aktivt med att inte skriva ut antibiotika annat än när det är absolut nödvändigt.

I statistik som landstinget tagit fram hade man under 2013 lägst förskrivning i länet.

– Genom att vi har låg personalomsättning har vi kunnat etablera en samsyn bland både läkare och sköterskor. Då kan vi hålla en och samma linje gentemot patienterna och jag märker en mycket större acceptans nu än för några år sedan, säger Lena Agnebjer, verksamhetschef.

I väntrummet sitter Jonas Westberg med dottern Julia. Hon har haft besvär några dagar och behöver nu få en läkare som tittar på henne och kanske kan antibiotika bli aktuell.

Men Jonas har inte reflekterat så mycket över problemen med överanvändning av antibiotika.

– Det är inget jag har funderat på tidigare. För egen del skulle det nog inte vara någon fara att klara mig utan men jag vill ju att barnen ska bli friska så fort som möjligt. Men det doktorerna säger litar jag på, säger han.

Lena Agnebjer betonar att det inte handlar om att helt sluta skriva ut antibiotika, men att alla åkommor inte kräver det.

– Vi ger en saklig information och pratar ordentligt med våra patienter om när man ska äta antibiotika och inte. Kroppen kan faktiskt läka själv och att använda antibiotika ger skillnad på kanske en halv dag eller så. Men vi är också noga med uppföljning och återkoppling så att de ändå känner sig omhändertagna. Läget kan ju förändras och då kan medicin behövas.

Det är nu för tiden ovanligt att en patient kräver antibiotika, men det händer.

– Då handlar det inte sällan om att de ska i väg på en resa eller att de säger att de inte kan vara borta från jobbet. Då är det inte lätt att som läkare stå på sig men vi har faktiskt sista ordet.

I landstinget är Jan Smedjegård smittskyddsläkare. Han är naturligtvis nöjd med att förskrivningen går ner.

– Vi satte i gång ett aktivt arbete med att få ner användningen för några år sedan med bland annat bussreklam. I början var det trögt men nu har det lossnat.

Att antibiotikaanvändning gav resistenta bakterier har man vetat länge, men fram till 1990-talet var den allmänna uppfattningen att det bara var att ta fram nya läkemedel så skulle det ordna sig.

– Det visade sig inte fungera och därför måste användningen minska. Lyckas vi med det, och det gäller hela världen, så kommer resistensen att avta med tiden.

Vad händer om vi inte lyckas?

– Då kommer vi inte att kunna bedriva avancerad sjukvård, till exempel sätta in höftledsproteser, transplantera organ, ge cellgiftsbehandling och vårda för tidigt födda barn, utan att dessa patienter riskerar att drabbas av svåra infektioner som vi då inte kommer att kunna behandla, säger Jan Smedjegård.

Mer läsning

Annons