Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi förlorade rättegång om branden

Mälarenergis trasiga elledningar orsakade branden i Skultuna prästgård för drygt tre år sedan. Det slår Svea hovrätt fast i en dom som kan skärpa ansvaret för alla elbolag.

Annons
Förlorade sitt bohag. Kina och Hans Våglund blev utan bostad efter branden med sina två barn och sina hästar.

Branden hördes som ett sprak i väggarna. Första tecknet var att katten satte sig och stirrade oroligt på väggen mot dotterns rum. Snart hördes hur det knastrade och fräste inne i väggen. Elden härjade i husets innandöme.

– Då ropade jag på Hans att något var fel. Ingen eld syntes, men genom fönstret såg vi hur svart rök strömmade ut från huset, säger Kina Våglund som var hemma från jobbet den dagen. Mindre än tio minuter senare hade fönstren spruckit och prästgårdens vind var övertänd.

Personal från tre brandstationer bekämpade elden. Familjen Våglunds bohag blev totalförstört. De och deras hästar blev hemlösa. Att det handlade om ett elfel stod klart redan under det akuta skedet. Räddningstjänstens personal fick stötar när de sprutade vatten på huset. Hela källaren var strömförande.

– Det var rena turen att ingen dog, säger advokat Johan Strömberg som företräder prästgårdens ägare.

Familjen Våglund hade hyrt gården två år tidigare för att bo där med barn och hästar. De började snart misstänka att det var något fel med Mälarenergis elkablar.

– Snön smälte på vägen där elkabeln låg nedgrävd fast det var vargavinter. Hästarna vägrade passera där. De är ju stålskodda, säger Hans Våglund.

Branden ägde rum 17 januari 2011. Tvisten i tings- och hovrätt kom att handla om hur elden uppstod. Men också om var någonstans längs elledningen energibolagets ansvar slutar och fastighetsägarens börjar. Mälarenergi hävdar att deras ansvar slutar före kopplingslådan i källaren. Prästgårdens ägare, familjen Tham, och deras försäkringsbolag anser att Mälarenergis ansvar fortsätter fram till mätarskåpet. Det anser också Svea hovrätt som ändrar tingsrättens dom. Mälarenergi döms att betala 4 186 443 kronor till Länsförsäkringar och 108 502 kronor till husets ägare. Därtill kommer ränta samt rättegångskostnader som Mälarenergi ska stå för.

Om domen vinner laga kraft skärps ansvaret för landets alla elbolag. Mälarenergi kan komma att få besiktiga hundratals hus på ett mer grundläggande sätt än tidigare. Dyrt och krångligt anser Mälarenergis driftschef Bror Larsson.

– Vi anser att domen är fel och våra jurister undersöker möjligheterna att överklaga till högsta domstolen, säger Bror Larsson.

De som står lottlösa är familjen Våglund. De har bara ersatts med en tredjedel av värdet på sitt bohag,Enligt Konsumenternas försäkringsbyrå bör de ersättas med ytterligare cirka 400 000 kronor.

Hästarna vägrade passera elkabeln. Domen kan skärpa elbolagens ansvar för dragna elledningar.

Mer läsning

Annons