Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarkoti - nytt hemför finsktalande äldre

Till dragspelstonerna av Säkkijärven polka invigdes på tisdagsförmiddagen Mälarhemmet, ett äldreboende för finsktalande.

Annons
Ett klipp för Mälarhemmet. Bengt-Åke Nilsson, ordförande i äldrenämnden klippte bandet, som hölls av Aina och Helge Lillkull, dagen till ära klädda i vackra folkdräkter.FOTO: PER G NORÉN

Efter drygt tio års planering av ett äldreboende för finskspråkiga i Västerås, kunde äntligen Mälarhemmet, Mälarkoti på finska, invigas på Vetterslund. Matsalen på bottenvåningen fylldes snabbt till sista stol och många fick trängas längs väggarna.

-Det här är i särklass den mest välbesökta invigningen av ett äldreboende som jag har upplevt, sa Bengt -Åke-Nilsson, ordförande i äldrenämnden, när han invigningstalade.

Efter att Hallstahammars finska kör framfört tre sånger, var det dags för bandklippning och överlämnandet av blomsteruppsättningar och tavlor att pryda väggarna med.

Enhetschef Päivi Köngäs och hennes finsktalande personal på 22 personer, har funnits på plats sedan första februari.

– Den 15 februari flyttar de 18 första hyresgästerna in på äldreboendet, sa Päivi Köngäs.

På bottenvåningen har kulturföreningen Mälarhem sina lokaler. Föreningen ska också bistå de boende i huset.

På de övriga två våningarna finns plats för 22 personer med vårdbehov dygnet runt. I byggnaden finns dessutom sju trygghetsboenden, två trerummare och fem tvårummare, som redan är uthyrda,

Föreningen Mälarhemmet, Mälarkoti yhdistys, som bildades i samband med planeringen, har drivit byggfrågan med Västerås stad. Bygget har bland annat försenats på grund av att detaljplanen överklagades ända upp till Regeringsrätten.

Annons